elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA lidera un projecte de la Fundació Biodiversitat per a elaborar el primer atles de la desertificació a Espanya

La UA lidera un projecte de la Fundació Biodiversitat per a elaborar el primer atles de la desertificació a Espanya
  • A més del mapa de la situació actual, inclourà escenaris de probabilitat de desertificació futura sobre la base de diferents criteris climàtics i socioeconòmics

La Universitat d’Alacant (UA) lidera el projecte ATLAS per a elaborar el primer atles de la desertificació a Espanya. Coordinat per l’investigador distingit de la UA i actual director del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global, Fernando T. Maestre, aquest atles contindrà mapes molt diversos que inclouran les variables relacionades amb aquest problema i escenaris de probabilitat de desertificació futura sobre la base de diferents criteris climàtics i socioeconòmics.

«Aquest projecte és molt necessari, ja que pretén contribuir al desenvolupament metodològic de la cartografia de la desertificació, un repte científic plenament vigent i expressament sol·licitat en l’Estratègia nacional de lluita contra la desertificació (ENLD), aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) l’any passat», destaca Fernando Maestre, investigador principal d’ATLAS.

La desertificació és un dels principals problemes mediambientals d’Espanya, on el 74 % del territori és susceptible de patir desertificació, i un 20 % d’aquestes terres es consideren ja degradades. La seua gravetat i extensió no deixen d’augmentar a causa del canvi climàtic, a un ús insostenible dels recursos naturals i a la manca d’actuacions efectives per a combatre’n les causes.

El projecte ALTAS és finançat per la Fundació Biodiversitat del MITECO, a través de la convocatòria d’ajudes per a l’impuls de la recerca en matèria de biodiversitat, corresponent a 2022, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Per un període de dos anys, del 2023 al 2025, l’equip de treball del projecte ATLAS durà a terme un complet estudi i diagnòstic de la desertificació a Espanya mitjançant l’anàlisi dels factors socioeconòmics i ambientals que determinen la degradació del territori i establirà una col·lecció de casos de desertificació validats per experts. En altres accions, elaboraran l’impacte que tenen els canvis en usos agrícoles i urbans del sòl en la desertificació, així com mapes de probabilitat de desertificació futura en funció de les últimes projeccions climàtiques i socioeconòmiques i recomanacions per a tractar aquest fenomen.

Formen part d’ATLAS els investigadors Elsa Varela Redondo, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); Julia Martínez Fernández, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua; el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, i Manuel Esteban Lucas Borja, de la Universitat de Castella-la Manxa. A més d’un equip tècnic, aquest projecte compta amb un comitè científic format per la catedràtica de la Universitat de York (el Regne Unit), Lindsay Stringer, on dirigeix l’Institut de Sostenibilitat Ambiental; la catedràtica de Geografia Ambiental de la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Graciela Metternicht, i per la doctora pel Media Lab de l’Institut Tecnològic de Massachusetts i cofundadora i directora de la Fundació Ellis Alacant, Nuria Oliver

Pujar