La UA lidera el desenvolupament d’entorns virtuals avançats per a la formació en robòtica dins del projecte europeu MÀSTER
El projecte impulsa la innovació educativa en robòtica mitjançant tecnologies de realitat estesa amb la participació destacada de la Universitat d’Alacant
La Universitat d’Alacant (UA) forma part del projecte europeu MÀSTER (“XR Technologies Enhancing Robotics Training in Manufacturing”), una iniciativa que cerca revolucionar la formació en robòtica mitjançant l’ús de tecnologies de realitat estesa (XR). L’objectiu principal de MÀSTER és desenvolupar una plataforma oberta que permeta l’ensenyament i l’aprenentatge de programació robòtica en un entorn virtual avançat, segur i col·laboratiu. Dins d’aquest projecte, la UA lidera el subprojecte X-RAPT (esteneu Reality Adaptive Programming Training), finançat dins del marc general de MÀSTER.
L’equip de la UA, integrat pels catedràtics José García Rodríguez i Jorge Azorín López, al costat de l’investigador predoctoral David Mulero Pérez, forma part del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació i l’Institut Universitari d’Investigació en Informàtica. La seua labor se centra en dissenyar una plataforma innovadora que combina simulacions realistes amb models virtuals avançats, permetent als estudiants experimentar amb conceptes complexos de robòtica en un entorn controlat i sense riscos per al maquinari físic.
La plataforma desenvolupada per la UA destaca per incorporar algorismes d’aprenentatge adaptatiu que ajusten els continguts i metodologies al nivell de competència i estil d’aprenentatge de cada usuari. A més, gràcies a la seua funcionalitat multiusuari, facilita la col·laboració entre estudiants, fomentant habilitats com el treball en equip, la comunicació i la resolució de problemes, totes elles essencials en els entorns professionals del sector industrial. La simulació d’escenaris i fluxos de treball robòtics reals permetrà als estudiants adquirir competències directament aplicables en l’àmbit professional, millorant les seues perspectives laborals i la seua ocupabilitat en la indústria 4.0.
El projecte MÀSTER, en el qual participa un consorci internacional d’excel·lència, inclou a institucions i empreses de referència com la Universitat de Skövde (Suècia), el Volvo Group a través de Skövde ASSAR Innovation Arena, i les empreses CIFP SaFa tech (SaFa) i MetaMedicsVR. Aquesta aliança garanteix que els desenvolupaments tecnològics i educatius de la plataforma siguen d’alta qualitat i tinguen un impacte significatiu en la formació de futurs professionals en l’àmbit de la robòtica i la manufactura.
Amb aquesta iniciativa, la UA reforça el seu compromís amb la investigació i la innovació tecnològica aplicada a l’educació, contribuint a preparar a les noves generacions d’estudiants per a afrontar els reptes de la indústria moderna.