elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Aula de Teatre de la UA s’emporta dos premis i nou nominacions en els IX Premis de la Federació Espanyola de Teatre Universitari

L’Aula de Teatre de la UA s’emporta dos premis i nou nominacions en els IX Premis de la Federació Espanyola de Teatre Universitari
  • Emilio Rosillo, pel seu paper en “La història del comunisme …” i Blanca Fernández, per “Lisístrata”, Millor Actor i Millor Actriu Principal

  • El lliurament de guardons va tenir lloc divendres a la seu de la SGAE a Madrid

MÉS FOTOS
L’Aula de Teatre de la UA s’emporta dos premis i nou nominacions en els IX Premis de la Federació Espanyola de Teatre Universitari - (foto 2)
L’Aula de Teatre de la UA s’emporta dos premis i nou nominacions en els IX Premis de la Federació Espanyola de Teatre Universitari - (foto 3)

Pels seus papers protagonistes en Lisístrata. Occupy Acropolis i La història del comunisme contada per a malalts mentals, l’estudiant de Filosofia i Lletres, Blanca Fernández, i el director del Servei d’Arxiu i Registre de la Universitat d’Alacant, Emilio Rosillo, han rebut, respectivament, els premis a Millor Actriu i Millor Actor Principal en la IX Edició dels Premis de la Federació Espanyola de Teatre Universitari. A més d’aquests dos muntatges, tots dos versions lliures i dirigits per Francesc Sanguino, la Universitat d’Alacant ha presentat també Migraaaaaaantes o sobra gente en este puto barco o el salón de la alambrada, una obra de de Matei Visniec dirigida per Begoña Tenés, els tres corresponents a 2024, que li han valgut un total de nou nominacions, la qual cosa ha convertit l’Aula de Teatre de la UA en una de les més destacades del panorama teatral universitari espanyol.

Concedits per la Federació Espanyola de Teatre Universitari i l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, la gala de lliurament dels premis va tenir lloc divendres, 14 de febrer, a la sala Manuel de Falla del Palau Longoria, seu de la Fundació SGAE a Madrid. A l’acte van assistir la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, i un dels premiats, Emilio Rosillo, que interpreta Yuri Petrovsky en l’obra Història del comunisme contada per a malalts mentals. Tots dos van ser els encarregats de recollir els guardons i prendre la paraula per a agrair tant els premis com les nominacions rebudes per la UA. Iliescu va remarcar «l’esplèndid treball actoral i de direcció de les obres premiades» i va incidir «en la importància de l’extensió universitària i la cultura i el paper essencial que exerceixen tant per a la formació integral i permanent de les persones, com el seu paper vertebrador en la comunitat universitària».

Tal com va explicar el president de la Federació Espanyola de Teatre Universitari, Alberto Rizo, en aquesta edició han participat vint-i-sis obres, de les quals només deu han sigut premiades. Rizo va felicitar la UA pel seu èxit, ja que «guanyar dues categories i sumar nou nominacions més acredita el molt bon nivell de l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant».  

La Federació Espanyola de Teatre Universitari engloba associacions teatrals universitàries de tot el territori espanyol. Va començar la seua marxa en els anys seixanta amb el propòsit de dinamitzar les iniciatives teatrals universitàries existents, coordinar-les i difondre’n la activitat. També es proposa establir intercanvis i sinergies entre els grups de teatre universitari, i amb aquesta finalitat organitza festivals, cursos, cicles, congressos i edita publicacions.

Un dels seus majors assoliments és haver restaurat el Premi Nacional de Teatre Universitari, així com el Premi a la Trajectòria Professional en el Sector, amb guardonats tan il·lustres com José Sanchis Sinisterra, César Oliva, o Gemma Cuervo. Les categories que es premien en el teatre universitari (Millor Muntatge, Millor Direcció, Millor Text Original, Millor Elenc, Millor Actor Principal, Millor Actriu Principal, Millor Actor de Repartiment, Millor Actriu de Repartiment, Millor Caracterització i Vestuari, Millor Espai Lumínic, Millor Espai Sonor, Millor Espai Escènic) van atraure en l’edició passada, la vuitena, una vintena d’universitats, de les quals, les guanyadores de més premis van ser la de Jaén, València, Politècnica de Barcelona i Carlos III de Madrid.

L’espectacle Lisistrata. Occupy Acropolis va ser convidat especial en la vint-i-cinquena edició del Festival Internacional de Teatre de Tema Clàssic (Festea) de la Universitat de Coïmbra, mentre que La història del comunisme contada per a malalts mentals va participar amb èxit en el Festival Internacional de Suceava (Romania) en presència de l’autor.

Pujar