elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'assagista colombià Sebastián Pineda Buitrago, premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes 2021

L'assagista colombià Sebastián Pineda Buitrago, premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes 2021
  • Atorgat pel Grup d’Investigació Humanisme-Europa de la Universitat d’Alacant per obra La Crítica Literaria Hispanoamericana (Una Introducción Histórica)

  • La distinció Biblioteca recau en la Biblioteca Hispànica, actual biblioteca de l’AECID i símbol del món del llibre i la cultura iberoamericana

L’Institut Juan Andrés de Comparatística i Globalització i el Grup d’Investigació Humanisme-Europa de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, han concedit, en sessió del dissabte 22 de maig, el XII premi Juan Andrés d’Assaig i Investigació en Ciències Humanes 2021 a Sebastián Pineda Buitrago, per la seua obra La Crítica Literaria Hispanoamericana (Una Introducción Histórica).

El premi Juan Andrés, que porta el nom de l’humanista creador de la Història de la Literatura Universal i Comparada i és concedit anualment s’atorga a una reflexió o investigació en el camp de les ciències humanes en raó del relleu o originalitat del seu objecte o mètode.

En aquesta edició, el premi serà lliurat, juntament amb la distinció Biblioteca, el pròxim dimarts 22 de juny a les 18.00 hores en format virtual.

Distinció Biblioteca

La distinció Biblioteca, creada l’any 2020 amb la finalitat d’articular un Seminari Institut-Biblioteca i premiar institucions o organismes, obres o persones que hagen exercit una funció rellevant en el món del llibre, la lectura i les biblioteques, ha recaigut aquest 2021 declarat «Any Iberoamericà de les Biblioteques», en la Biblioteca Hispànica, símbol del món del llibre i la cultura iberoamericana. L’any 2020, la distinció va ser per a REDIAL, Xarxa Europea d’Informació i Documentació sobre Amèrica Llatina.

Durant l’acte de lliurament del XII Premi Juan Andrés 2021 es farà la presentació de l’obra editada corresponent al premi de l’any 2020: Madrid. Vida de la Puerta del Sol de Juan Carrete. Participaran en l’esdeveniment, el catedràtic de Teoria de la Literatura de la UA i director de l’Institut Juan Andrés i del Grup d’Investigació Humanisme-Europa, Pedro Aullón de Haro; Juan Carrete, premi Juan Andrés 2020; Sebastián Pineda, premi Juan Andrés 2021; Juan Antonio Yeves, director de la Biblioteca Lázaro Galdiano; Montserrat Domínguez Ortega, bibliotecària de la Universitat Complutense i acadèmica de la Acadèmia Colombiana d’Història; i la directora de la Biblioteca AECID i presidenta de REDIAL, Araceli García Martín.

Premiats 2021

Sebastián Pineda, nascut a Medellín (Colòmbia) i radicat a Mèxic, és doctor en Literatura Hispànica pel Col·legi de Mèxic (2011) mitjançant una tesi sobre l’obra crítica d’Alfonso Reyes. Crític, assagista, historiador de les idees, impulsor d’un futur hispanoamericà integrador, és en l’actualitat professor-investigador de la Universitat Iberoamericana a Puebla (Mèxic).

La Biblioteca Hispànica està integrada en l’actual biblioteca de la Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Biblioteca AECID). L’origen d’aquesta es troba en el Consell de la Hispanitat creat al novembre del 1940, constitueix un gran referent mundial en els estudis de Ciències Humanes i Socials sobre Amèrica Llatina. A la seua important col·lecció en paper s’uneix una Biblioteca Digital en accés obert i un recol·lector de llibres digitals, Americanae, que faciliten l’ús lliure del document sense fronteres ni cap restricció. A la col·lecció de llibres i publicacions periòdiques, la Biblioteca afig importants col·leccions d’organismes internacionals i acadèmiques, a més de materials sonors i fotogràfics d’una gran singularitat (desenvolupats per l’antic Institut de Cultura Hispànica).

Premiats 2020

Juan Carrete, doctor en Història de l’Art, professor i gestor cultural, especialista en art gràfic, especialment el gravat i en general l’obra de Goya. És Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. Ha dirigit i organitzat importants centres culturals a la ciutat de Madrid: Calcografia Nacional, Conde-Duque, Medialab-Prado, Intermediae-Matadero.

REDIAL, Xarxa Europea d’Informació i Documentació sobre Amèrica Llatina, és una organització de bibliotecaris europeus associada al Consell Europeu d’Investigacions Socials d’Amèrica Llatina (CEISAL). Amb tres dècades d’existència, té per objectiu coordinar els materials científics de producció europea i iberoamericana en progressiva dimensió intercontinental.

Pujar