elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alacantí Fernando Maestre, entre els investigadors sobre el canvi climàtic més influents del món

L'alacantí Fernando Maestre, entre els investigadors sobre el canvi climàtic més influents del món
  • L'ampli currículum d'aquest investigador distingit de la Universitat d'Alacant avala el seu reconeixement

L'investigador distingit de la Universitat d'Alacant, Fernando Maestre, és un dels investigadors en canvi climàtic més influents del món d'acord amb diverses classificacions aparegudes en els últims anys i que confirma aquesta mateixa setmana The Reuters Hot List,  que el situa en el lloc 147 d'un total de mil científics i científiques analitzats. 

Maestre, que té entre els reconeixements que ha rebut per les seues investigacions relacionades amb els impactes del canvi climàtic en les zones àrides el premi Jaume I de la Generalitat Valenciana, el premi Humboldt i la distinció el 2020 per part  de la Societat d'Ecologia americana, entre d’altres, i ara Reuters l'ha inclòs en la part més alta de la classificació que ha realitzat sobre els investigadors i les investigadores climàtics en un llistat que analitza personal científic que està tenint més impacte en el debat sobre el canvi climàtic: les seues vides, el seu treball i la seua influència en altres científics/ques, el públic, activistes i líders polítics.

L'investigador de la Universitat d'Alacant ha assenyalat que “és sempre gratificant veure com el nostre treball és utilitzat (i citat) pels nostres col·legues i discutit en xarxes socials, blogs i mitjans de comunicació digitals, un aspecte que té cada vegada  més importància a l'hora de fer arribar els resultats de la nostra investigació al públic en general i els gestors”.

The Reuters Hot List

La Reuters Hot List identifica els/les 1.000 científics i científiques més influents del món a través d’una combinació de tres classificacions basades en la quantitat d'articles  d'investigació  que el personal investigador ha publicat sobre temes relacionats amb el canvi climàtic, en la freqüència en què eixos articles són citats per altres científics i científiques en camps d'estudi similars, com ara la biologia, la química o la física, i en la freqüència amb què es fa referència a eixos articles en la premsa no especialitzada, les xarxes socials, els articles sobre polítiques i altres mitjans.

Les dades es proporcionen a través de Dimensions, el portal d'investigació acadèmica de l'empresa de tecnologia britànica Digital Science la base de dades de la qual conté centenars de milers d'articles relacionats amb la ciència climàtica publicats per milers  d'acadèmics/ques, la gran majoria des de l’any 1988.

Currículum

Fernando T. Maestre Gil és premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d'Alacant. Ha rebut també el premi al rendiment acadèmic de la Generalitat Valenciana (1999). Després del seu pas per la Universitat de Duke (EUA, 2003-2005), s'incorpora a la Universitat Rei Joan Carles, on és catedràtic d'Ecologia  (en excedència en l'actualitat). 

Al maig del 2019 s'incorpora com a investigador distingit a la Universitat d'Alacant, on dirigeix el Laboratori de Zones Àrides i Canvi Global. Ha realitzat estades d'investigació en universitats i centres d'investigació dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia i la Xina. És investigador principal de 16 projectes d'investigació  que sumen més de 5,2 milions d’euros, i és l'únic ecòlego que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d'Investigació. 

Ha publicat més de 250 articles en revistes científiques internacionals, incloent-n’hi deu en Science, Nature i PNAS, com també sis llibres i nombrosos articles de divulgació  científica. Es troba  dins de l’1% d'autors més citats del món des del 2018. Ha presentat més de 100 ponències en congressos científics i impartit conferències convidades en una quinzena de països, i ha dirigit també deu tesis doctorals. Els seus mèrits investigadors li han fet mereixedor de premis com el Rei Jaume I, categoria de protecció del medi ambient  (Fundació Rei Jaume I, Espanya, 2020), l'Acadèmia  de Ciències - Fundació Pascual en Ciències de la Vida, modalitat d'investigadors/es joves (Reial Acadèmia de Ciències Físiques, Exactes i Naturals, Espanya, 2013), el Humboldt Research Award (Fundació Alexander Von Humboldt, Alemanya, 2014), el Miguel Català per a investigadors/es menors de 40 anys (Comunitat de Madrid, Espanya, 2014) i el  Distinguished Scientists (Chinese Academy of Sciences, la Xina, 2019). Ha sigut també nomenat fellow de la Societat d'Ecologia d'Amèrica l’any 2020.

Pujar