elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El jutge obliga a l'Ajuntament a mantenir oberta l'Arca de Noé

El jutge obliga a l'Ajuntament a mantenir oberta l'Arca de Noé

  Un jutge ha dictaminat que l'Ajuntament d'Alacant ha de mantenir oberta l'Arca de Noé, un refugi per a animals salvatges al que la Regidoria de Protecció Animal va decidir el desembre passat no prorrogar el contracte, que finalitzava aquest estiu.

  El magistrat ha pres aquesta decisió com a mesura cautelar per a evitar que el tancament, i conseqüent trasllat de les espècies, suposen un perjudici “molt greu i irreparable” en els animals, sobretot si la sentència en ferma acaba donant la raó al demandant i gestor del refugi, el animalista Raúl Mèrida.

  Aquest matí, l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, s'ha referit a aquesta paralització cautelar d'un acord de la junta de govern i ha destacat que “gràcies a l'acte judicial” la finca seguirà oberta “tres o quatre anys”.

  El primer edil ja es va mostrar favorable a la continuïtat de l'Arca de Noé quan es va debatre l'assumpte l'any passat, una posició en la qual s'ha reafirmat hui. “La meua opinió no ha canviat, supose que la de ningú, però ara hi ha un acte judicial que el que fa és variar la realitat”, ha valorat.

  Els terminis que ha indicat, de tres o quatre anys, es complirien, segons ha detallat, encara que el jutjat en primera instància donara la raó a l'Ajuntament, ja que Mèrida podria recórrer al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

  Cal assenyalar que el consistori ha recorregut la resolució de les citades mesures cautelars, fet que Echávarri ha explicat que és el procediment habitual en aquestes situacions. “Es recorre, però no perquè ho diga jo, sinó perquè l'Ajuntament està en l'obligació legal de defensar tots els actes que ha dictat, fins al final”, ha incidit.

  Per la seua banda, l'edil de Protecció Animal, Marisol Moreno, ha manifestat que no comparteix la decisió de l'acte judicial i ha tornat a exposar les raons que la van portar a prendre la decisió de no prorrogar el contracte de l'Arca de Noé.

  Entre aquestes, ha recordat que el refugi està assentat en la Finca el Roal, una parcel·la de titularitat municipal, que es va cedir a Mèrida per a un ús que no és el que està desenvolupant en l'actualitat. “La no concessió obeeix a no emparar la realització de determinades activitats sense els permisos necessaris”, ha detallat.

  En concret, ha assegurat que la finca no compta amb la qualificació de la Generalitat Valenciana per a ser parc zoològic ni tampoc amb el permís del Centre de Rescat d'Espècimens (CITES), requisits, tots dos, indispensables, per exemple, per a rebre visites de centres escolars.

  També ha destacat que l'Arca de Noé estava pensat com un centre d'acolliment temporal i, no obstant açò, hi havia animals que arribaven a estar allí més de sis anys.

  Finalment, ha assenyalat que la majoria dels animals del refugi ja han sigut traslladats al centre Primadomus, a Villena, “un espai ideal per a ells pels metres quadrats dels que disposa”.

  Pujar