Investigadors de la UA i la Universitat de l’Havana impulsen un projecte interdisciplinari sobre habitabilitat i patrimoni urbà
Dins del projecte “Habitar la ciutat de l’Havana: salut, benestar i sostenibilitat”, que conjuga arquitectura i sociologia
Investigadors de la Universitat d’Alacant i de la Universitat de l’Havana col·laboren en un projecte per a analitzar l’habitabilitat urbana i proposar estratègies d’intervenció sostenible a l’Havana Vella, diagnosticant les condicions d’habitatge en entorns patrimonials, amb l’objectiu de fomentar una gestió urbana integral, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Els professors Antonio Jiménez Delgado, Diana Jareño Ruiz, Raquel Pérez del Hoyo i Joaquín López Davó, juntament amb els doctorands Francisco Javier Jiménez Loaisa i Jorge Abellán Ramos i l’estudiant de grau Lucía Hernández Ruiz, membres dels grups d’investigació AEDIFICATIO (Departament d’Edificació i Urbanisme) i GIS-UA (Departament de Sociologia I), participen en el projecte «Habitar la ciutat de l’Havana: salut, benestar i sostenibilitat».
Aquesta iniciativa, resultat de la cooperació entre la UA i la Universitat de l’Havana, compta, a més, amb la col·laboració de l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat, el Col·legi Universitari San Gerónimo de l’Havana i el Politecnico di Milano i el seu objecte d’estudi és la intersecció entre l’arquitectura i la sociologia.
Durant l’estada a l’Havana, els investigadors de la UA i de la UH van establir línies de treball conjuntes amb el projecte «Ciutats de contrast», que connecta l’Havana, Milà i Alacant.
A més, l’equip va fer visites a projectes d’intervenció social, com habitatges socials, escoles i centres per a la tercera edat. Aquestes activitats han permès una anàlisi interdisciplinària que va integrar la perspectiva arquitectònica amb l’estudi sociològic de les comunitats locals.
Diana Jareño, sociòloga de la Universitat d’Alacant, remarca «la importància de reforçar en aquests treballs els estudis sobre població i condicions socials dels llocs analitzats, amb la finalitat d’aconseguir una gestió integral, que permeta desenvolupar processos que atenguen les necessitats dels territoris i de les comunitats que els habiten».
Investigació aplicada i cooperació internacional
En l’àmbit acadèmic, els doctorands Jorge Abellán Ramos i Francisco Javier Jiménez Loaisa han compartit avanços de les seues investigacions, explorant l’impacte de la intel·ligència artificial en la gestió del patrimoni i la importància de l’anàlisi social en els projectes urbans.
La col·laboració amb l’Oficina de l’Historiador va permetre la donació de sensors de mesurament ambiental per part de l’arquitecte tècnic Joaquín López Davó, amb l’objectiu de contribuir a l’avaluació i conservació dels espais urbans a l’Havana Vella.
Aquest projecte reforça la cooperació interuniversitària i reafirma el compromís de la Universitat d’Alacant amb la investigació aplicada a la millora de l’habitabilitat en entorns urbans històrics.
«La sinergia entre la sociologia i l’arquitectura, així com la col·laboració entre la Universitat de l’Havana, l’Oficina de l’Historiador, la Universitat d’Alacant i el Politecnico di Milano, estableix les bases per a futures investigacions i estratègies de desenvolupament sostenible en ciutats patrimonials», destaquen des de l’equip investigador.