elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la Universitat d’Alacant premiats amb el prestigiós Google Academic Research Award

Investigadors de la Universitat d’Alacant premiats amb el prestigiós Google Academic Research Award
  • Per un projecte que permetrà incorporar diverses llengües maies de Guatemala a l’escena de la intel·ligència artificial i així contribuir a la seua preservació i promoció digital

  • Els recursos es desenvoluparan amb la implicació de les comunitats indígenes

MÉS FOTOS
Investigadors de la Universitat d’Alacant premiats amb el prestigiós Google Academic Research Award - (foto 2)

Investigadors del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant han sigut guardonats amb el prestigiós Google Academic Research Award (GARA), dotat amb més de setanta mil euros, per a una iniciativa que contribuirà a la preservació i promoció digital de diverses llengües maies de Guatemala, un projecte que «s’alinea amb el compromís de Google amb la innovació responsable de la IA centrada en la societat».

Gràcies a aquest premi, l’equip investigador, liderat per Víctor M. Sánchez Cartagena, podrà avançar en la seua investigació sobre la generació de recursos textuals per a fomentar el desenvolupament de tecnologies lingüístiques per a les llengües maies.

Víctor M. Sánchez Cartagena ha explicat que aquest premi «ens permetrà abordar tasques com la digitalització de nombroses gramàtiques i diccionaris impresos i la posterior publicació com a col·leccions de dades llestes per a ser utilitzades en diferents àrees del processament del llenguatge natural, com ara la traducció automàtica».

A més, segons ha afegit, també impulsarà «una trobada de traductors professionals de les diverses comunitats lingüístiques que centraran els seus esforços durant diverses setmanes a traduir als idiomes respectius un corpus, denominat FLORES+, àmpliament utilitzat per la comunitat científica a l’hora d’avaluar sistemes de traducció automàtica. Gràcies a la nostra iniciativa, investigadors i desenvolupadors de tot el món podran incorporar aquestes llengües a l’hora de dissenyar i avaluar els seus models d’intel·ligència artificial», ha destacat.

D’aquesta manera, Sánchez Cartagena ha assenyalat que «estem aplanant el camí per a desenvolupar sistemes de traducció automàtica que facilitaran l’accés dels parlants de maia a serveis essencials que, altrament, no estarien disponibles, com l’atenció mèdica o l’assistència jurídica». De la mateixa manera, ha explicat que «els recursos es produeixen amb la participació de les comunitats indígenes gràcies a un conveni de col·laboració subscrit amb la Fundació Projecte Lingüístic Francisco Marroquín, que treballa des del terreny en la promoció del desenvolupament lingüístic, cultural i educatiu del poble indígena guatemalenc».

L’equip que participa en el projecte està compost per Andrés Lou Ríos, Felipe Sánchez Martínez, Juan Antonio Pérez Ortiz i Miquel Esplà Gomis, membres del grup d’investigació Transducens, que compta amb una àmplia experiència en la recerca i el desenvolupament de tecnologies lingüístiques per a llengües amb baixos recursos, com les llengües maies.

El programa GARA és una iniciativa global que dona suport a noranta-cinc projectes liderats per 143 investigadors de 115 institucions en trenta-quatre països.

El rector en funcions de la Universitat d’Alacant i vicerector d’Investigació, Juan Mora, ha expressat «l’orgull de la Universitat d’Alacant de trobar-se entre les institucions distingides pel programa GARA», ja que demostra «la capacitat de la UA de desenvolupar investigació innovadora en aquesta àrea» i ha destacat «la funció social que els resultats d’aquesta investigació aportaran per a la comunitat de parlants de llengües maies».

Pujar