elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos investigadors de la UA participen en la jornada de debat contra la desertificació organitzada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Dos investigadors de la UA participen en la jornada de debat contra la desertificació organitzada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic
  • Jaime M. Valderrama parlarà sobre l’evolució dels escenaris de desertificació a Espanya, i Susana Bautista moderarà una sessió sobre respostes contra la desertificació

MÉS FOTOS
Dos investigadors de la UA participen en la jornada de debat contra la desertificació organitzada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic - (foto 2)

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD) ha iniciat la redacció d’un nou Programa d’Acció Nacional contra la Desertificació (PAND2) que tractarà una resposta integrada a l’amenaça de la desertificació atesos no sols els impactes sinó les causes directes i indirectes que la provoquen. Amb la finalitat de presentar els objectius, l’estructura i el contingut del PAND2 i discutir els fonaments i les directrius que en guiaran el desenvolupament, el MITERD ha organitzat una Jornada de debat el pròxim dijous 7 d’octubre a la sala d’actes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Madrid), de 9.30 a 14.00 hores.

La jornada pretén ser una primera etapa per a la creació d’un fòrum d’intercanvi de coneixements i experiències que involucre la comunitat científica, administracions públiques i entitats socials i professionals en l’elaboració del PAND2 en la qual participaran els investigadors de l’Institut Multidisciplinari per al Estudi del Medi “Ramón Margalef” de la Universitat d’Alacant, Jaime M. Valderrama i Susana Bautista.

En concret, en la sessió Avaluació i Diagnòstic del Risc de Desertificació a Espanya que comença a les 10.15 hores, Jaime M. Valderrama tractarà l’«Evolución de los escenarios de desertificación en España: cambios de uso y explotación». Per part seua, a les 12.15 hores, la investigadora de la UA i membre de la Assemblea de la Missió de Salut de Sòls i Aliments del Programa Horitzó Europa, Susana Bautista, moderarà la sessió Respostes contra la Desertificació.

La jornada serà inaugurada, a les 9.30 hores, per la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. La clausura, a les 13.15 hores, comptarà amb el secretari d’estat per al Medi Ambient Hugo Morán.

L’esdeveniment podrà seguir-se en línia a través de l’enllaç següent.

Currículums

Jaime Martínez Valderrama és doctor enginyer agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid. És especialista en Desertificació i Canvi Global i, des del 2019, és investigador postdoctoral de l’Institut Multidisciplinari per al Estudi del Medi “Ramón Margalef” de la Universitat d’Alacant. La seua investigació es basa en un enfocament holístic dels sistemes socioecològics. L’objectiu és analitzar, sota un mateix marc d’estudi, els processos de degradació de les terres seques, les causes socioeconòmiques i les possibles solucions que permeten desactivar a temps un problema que suposa, en molts casos, la degradació permanent del territori.

Bona part de la seua activitat investigadora l’ha dedicada al desenvolupament de models de simulació dinàmica, i ha prestat una atenció especial als sistemes de pasturatge i a l’agricultura intensiva basada en l’explotació d’aigües subterrànies. Ha impartit diversos cursos sobre aquestes matèries i actualment dirigeix una tesi doctoral sobre l’impacte de l’agricultura intensiva en els aqüífers costaners i els problemes d’intrusió marina associats.

Ha publicat desenes de treballs de recerca i divulgació al voltant de la desertificació i destaca, en aquest context, Los desiertos y la desertificación. Ha participat en més de trenta projectes d’investigació nacionals i internacionals relacionats amb la desertificació i ha contribuït al desenvolupament d’una eina d’alerta primerenca dins del Programa d’Acció Nacional contra la Desertificació. Actualment, forma part del grup d’experts d’aquest programa. És soci fundador de la Associació Harmusch, amb la qual ha fet diverses expedicions a algunes de les zones més àrides del planeta amb la finalitat d’estudiar la seua biologia i conèixer l’ús del territori.

Susana Bautista és catedràtica del Departament d’Ecologia i investigadora de l’Institut Multidisciplinari per al Estudi del Medi “Ramón Margalef” de la Universitat d’Alacant. El seu treball de recerca se centra en l’ecologia de zones seques, en particular en els processos de degradació i desertificació i en la restauració ecològica dels ecosistemes semiàrids. El seu treball recent ha contribuït a establir el paper del patró espacial de la vegetació, les interaccions biòtiques i els processos de retroalimentació ecohidrològics en el funcionament, la resiliència i el potencial de restauració de zones àrides. Fa la seua investigació en col·laboració amb una extensa i consolidada xarxa d’investigadors i centres nacionals i internacionals de prestigi.

En els últims deu anys, ha dirigit un total de 16 projectes i contractes d’investigació sobre aquests temes, que inclouen tres projectes finançats per la Unió Europea. Desenvolupa gran part de la seua investigació aplicada en estreta col·laboració amb gestors i altres agents locals. En aquest context, ha contribuït al desenvolupament i implementació de bones pràctiques de gestió en àrees com la rehabilitació postincendi i la restauració ecològica i ha coordinat el desenvolupament d’instruments de participació innovadors per a l’avaluació d’actuacions de restauració.

Ha publicat més de cent treballs de recerca i divulgació, ha organitzat una gran varietat d’activitats de transferència del coneixement i contribuït a diversos panells experts internacionals com els grups de treball de l’Estratègia Temàtica Europea de Sòls, el grup consultiu de la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (UNCCD) sobre l’objectiu de Degradació Neta Zero (Zero Net Land Degradation target) i l’Assemblea de la Missió de Salut de Sòls i Aliments del Programa Horitzó Europa.

Pujar