Investigadors de la UA, clau en la recuperació d’una òpera del segle XVIII amb intel·ligència artificial que s’estrenarà a Madrid
L’Auditori Nacional acollirà l’11 de maig el renaixement de l’òpera barroca encarregada per Farinelli, en un projecte pioner que integra art, ciència i tecnologia
Un equip de la Universitat d’Alacant ha contribuït de manera fonamental a la recuperació i estrena moderna de l’òpera Didone abbandonata, una obra del segle XVIII que s’interpretarà diumenge, 11 de maig, a la sala simfònica de l’Auditori Nacional de Música de Madrid. El projecte, liderat per l’Institut Complutense de Ciències Musicals i emmarcat en el programa europeu REPERTORIUM, ha comptat amb la participació del grup d’investigació liderat per Jorge Calvo-Zaragoza i David Rizo, especialistes en reconeixement òptic de notació musical (OMR) de la Universitat d’Alacant.
L’estrena de Didone abbandonata, composta per Baldassare Galuppi sobre un llibret de Metastasio, representa un esdeveniment cultural de primer nivell i una fita científica sense precedents. La versió de 1752, encarregada per Farinelli per a celebrar l’aniversari del rei Ferran VI, és part dels milers de pàgines de manuscrits musicals del segle XVIII que s'estan fent servir per entrenar una IA que facilitarà digitalització i transcripció automàtica d’obres oblidades.
El concert, que forma part del cicle Universo Barroco del Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM), estarà interpretat per l’agrupació Nereydas i un repartiment internacional de primer nivell, sota la direcció d’Ulises Illán. Posteriorment, aquesta producció viatjarà a Alemanya per a cloure el Festival de Música Antiga de Potsdam el 28 de juny.
La investigació desenvolupada per la Universitat d’Alacant ha sigut clau per a entrenar el sistema d’intel·ligència artificial capaç de llegir i interpretar la notació manuscrita d’aquest període. El projecte REPERTORIUM, finançat pel programa Horizon de la Unió Europea, obri la porta a noves vies de recuperació del patrimoni musical europeu i reforça el paper de la ciència i la tecnologia en la preservació i difusió de la cultura.