elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La investigadora del CSIC Elena García parlarà d'exoesquelets biònics a l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

La investigadora del CSIC Elena García parlarà d'exoesquelets biònics a l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA
  • La conferència en línia abordarà els exoesquelets biònics com a nou horitzó en la teràpia de les malalties neurològiques

MÉS FOTOS
La investigadora del CSIC Elena García parlarà d'exoesquelets biònics a l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA - (foto 2)

El dimecres que ve, 12 de maig, a les 19 hores, tindrà lloc una nova sessió en línia de l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d'Alacant en la qual la investigadora del CSIC i cofundadora de Marsi Bionics, Elena García Armada,  parlarà de “Exoesqueletos biónicos, un nuevo horizonte en la terapia de las enfermedades neurológicas”. Miguel Cazorla Quevedo, catedràtic d'Universitat en el Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat d'Alacant, presentarà la conferenciant.

La conferència abordarà com vivim l'era de la robòtica al servei de l'ésser humà, com els robots formen part de la nostra societat per a millorar la nostra qualitat de vida. Aquesta realitat fa que es genere el debat entre la millora de la nostra qualitat de vida i el temor constant que la màquina supere l'ésser humà. Difícil és concebre el robot amb l'habilitat física, la destresa, la sensibilitat o la intuïció de l'ésser humà, i més difícil és igualar, més enllà de superar, eixe tot que la naturalesa ha dissenyat com a perfecte i que és l'ésser humà. Però sí que és avui factible i realista la capacitat del robot de complementar l'ésser humà. La robòtica per a assistir en la rehabilitació de les malalties neurològiques està cobrant gran rellevància. Cada any, en el món es produeixen 15 milions d'ictus, dels quals sobreviuen 9 milions de persones que s'enfronten a un procés de rehabilitació complex i no sempre efectiu, juntament amb altres malalties neuromusculars com l'esclerosi múltiple o lateral amiotròfica, que són les malalties més cares per als sistemes nacionals de salut i, lamentablement, amb una incidència creixent.

Però aquestes malalties neuromusculars no solament afecten els majors, 17 milions de xiquets i xiquetes en el món estan afectats/des per un ampli ventall de malalties neurològiques com les atròfies musculars, distròfies o paràlisis cerebral. La conferència mostrarà els avanços en desenvolupaments d'exoesquelets d'assistència a la marxa de xiquets/es i adults duts a terme entre l'equip del CSIC d'Elena García Armada i l'empresa Marsi Bionics. Aquests exoesquelets permeten millorar la qualitat de vida als pacients i els aporten rehabilitació neurològica.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació a través d'UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

Elena García Armada

Doctora enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Madrid i, després de formar-se en l'àmbit de la investigació científica en el Centre d'Automàtica i Robòtica (CSIC-UPM) amb estades en centres de prestigi com el Massachusetts Institute of Technology (MIT), s'incorpora a les escales científiques del Consell Superior d'Investigacions Científiques el 2007. Els resultats de la seua tesi doctoral se citen en l'Springer Handbook of Robotics (ed. 2008), a més de diverses revistes científiques internacionals. La seua tasca investigadora, de marcat perfil tecnològic, tracta de resoldre els principals reptes cientificotecnològics en l'aplicació de la robòtica al servei de l'ésser humà. Aconsegueix resultats pioners en l'àmbit internacional en el desenvolupament d'exoesquelets d'assistència a la marxa humana amb aplicació en pediatria, i destaca el primer exoesquelet pediàtric per a la teràpia de l'atròfia muscular espinal l’any 2015. Els seus treballs han donat lloc a 7 patents, tres llicenciades i esteses internacionalment als EUA i Europa i a més de cent publicacions científiques en revistes i congressos.  Elena García dedica una part important de la seua activitat a la transferència tecnològica a partir de la fundació de l'empresa de base tecnològica Marsi Bionics el 2013. El gran impacte cientificotècnic i social del seu treball investigador i emprenedor es reconeix amb més de 30 premis atorgats per institucions de prestigi. Entre les seues distincions destaquen el Premi TALGO a l'excel·lència de la dona en l'enginyeria, el premi Excel·lent en la investigació 2019 de la Comunitat de Madrid, la Medalla d'Or de la Ciutat de Madrid (2018) i el premi Smart Girl de SAMSUNG. Elena García representa la ciència espanyola en importants comitès: és membre del grup de Treball d'Innovació i Transferència del Coneixement del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, membre de l'Industrial Activities Board of the IEEE Robotics and Automation Society i membre del jurat dels premis Princesa d'Astúries d'investigació científica i tècnica. 

Pujar