elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Institucions de Turquia, Itàlia, Sèrbia, Bòsnia i Espanya treballen per a implementar i millorar els plans d’igualtat

Institucions de Turquia, Itàlia, Sèrbia, Bòsnia i Espanya treballen per a implementar i millorar els plans d’igualtat
  • La Universitat d’Alacant ha acollit la reunió de treball del projecte europeu Budget-it, que té com a objectiu transformar les institucions públiques a través de pressupostos amb perspectiva de gènere

MÉS FOTOS
Institucions de Turquia, Itàlia, Sèrbia, Bòsnia i Espanya treballen per a implementar i millorar els plans d’igualtat - (foto 2)

 

La Universitat d’Alacant (UA) ha acollit una trentena d’investigadors i professionals de les universitats d’Alacant, Kadir Has (Turquia), Brescia (Itàlia), Belgrad (Sèrbia), Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) i dels ajuntaments de Novelda (Vinalopó Mitjà), Brescia (Itàlia), Maltepe (Turquia) i Stari Grad (Sèrbia). Aquesta trobada, celebrada a Alacant des del passat 22 de març fins avui, és la primera reunió presencial del projecte europeu Budget-It (Building Gender+ Equality Through Gender+ Budgeting for Institutional Transformation), del qual forma part un equip multidisciplinari d’investigadors de la UA d’àrees com Dret, Economia, Ciències de la Salut i Sociologia.

Amb una dotació de vora un milió d’euros i tres anys de duració, del 2023 a 2026, aquest projecte està dissenyat per a incorporar la interseccionalitat als plans d’igualtat, fer servir els pressupostos amb perspectiva de gènere com a eina per a transformar les institucions i superar l’estancament actual en igualtat de gènere. «El nostre objectiu és millorar la reputació, la inclusivitat i l’excel·lència investigadora de països en vies d’expansió com Bòsnia, Sèrbia i Turquia amb la col·laboració d’universitats homòlogues d’Itàlia i Espanya, al mateix temps que millorem els nostres plans d’igualtat i avancem en el pressupost en les nostres pròpies institucions», assenyala Irene Bajo, investigadora principal de la UA i professora del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social.

En aquesta primera fase del projecte Budget-It, el consorci treballa en una revisió crítica i en l’anàlisi de la jurisprudència i dels plans d’igualtat per a facilitar el disseny de pressupostos que incloguen partides concretes i recursos equitatius que procuren una igualtat efectiva. «Molts municipis i universitats no usen una perspectiva de gènere integrat a l’hora de fer els pressupostos, cosa que sovint reforça desigualtats existents. La integració del pressupost amb partides dedicades a accions de gènere garanteix la igualtat entre homes i dones, com també que els recursos es distribuïsquen de manera equitativa i intersectorial», detalla Bajo.

El consorci internacional, format per cinc universitats i quatre ajuntaments, promou la transferència de la teoria a la pràctica i que els coneixements transcendisquen els murs del món acadèmic per a crear una cultura de la igualtat i generar una major transformació institucional i social. En aquest sentit, destaca la professora, «els municipis, a través de la prestació de serveis, influeixen en la vida de milers de persones i, com a tals, ofereixen l’oportunitat de crear un espai més ampli en l’esfera pública per a la igualtat de gènere».

Tres dels països socis del projecte, Bòsnia, Sèrbia i Turquia, lluiten contra la creixent ona de nacionalisme antigènere i etnicoreligiós que constitueix una amenaça per als avanços cap a la igualtat. En aquest context, el projecte Budget-It inclou com a pilar bàsic la interseccionalitat, la qual crea un marc dissenyat per a detectar de quina manera conflueixen variables com la tendència sexual, el gènere o la religió en les institucions. «En acabar el projecte, tots els socis hauran elaborat un pla d’igualtat i un pressupost de gènere integrats i inclusius», afegeix la investigadora de la Universitat d’Alacant.

L’equip de treball de la UA vinculat a aquest projecte el formen, a més d’Irene Bajo, Eva Espinar, del Departament de Sociologia II i actual vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA; Carmen Vives, del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència, i, al seu torn, directora del Secretariat d’Igualtat de la UA; José Miguel Giner, del Departament d’Economia Aplicada i Política Econòmica; Estefanía López, d’Anàlisi Econòmica Aplicada; Elisabeth Gil, del Departament del Disciplines Econòmiques i Financeres, i Alicia Fernández-Peinado, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social.

Pujar