La UA guanya una de les ajudes a investigació en tecnologies accessibles d’Indra i la Fundació Universia
El projecte premiat és AIDEN, un assistent per a persones amb discapacitat visual basat en intel·ligència artificial
Presentada pel catedràtic Miguel Cazorla, del Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d’Alacant, la proposta ha sigut dotada amb 20.000 euros
El projecte AIDEN, impulsat per la Universitat d’Alacant (UA), ha sigut resultat guanyador en la VII Convocatòria d’Ajudes a Projectes d’Investigació en Tecnologies Accessibles, promoguda per Indra, a través de la seua filial Minsait, i per Fundació Universia, del Banc Santander. La proposta premiada, que desenvolupa el Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la UA que lidera el catedràtic en Enginyeria en Informàtica Miguel Cazorla, consisteix en un assistent per a persones amb discapacitat visual basat en intel·ligència artificial.
Aquest assistent, que es materialitzarà en una aplicació per a telèfon intel·ligent, usarà les tècniques més noves d’intel·ligència artificial per a dur a terme quatre tasques principals: la descripció lliure d’escenes en què l’usuari fa una foto i AIDEN s’encarregarà de descriure-li-la de manera genèrica; preguntes sobre l’escena; transcripció de text, en què l’usuari apunta el mòbil cap a un element que continga text i l’aplicació li’l llig en veu alta, i, finalment, escàner de codis de barres per a saber en veu alta quin producte és.
Totes aquestes funcions ajudaran les persones amb discapacitat visual en situacions diàries com poder entendre cartells, saber el color de la roba per a poder-la combinar, trobar objectes caiguts en una superfície, diferenciar entre productes alimentaris o caixes de medicines i, fins i tot, a discernir l’arribada i eixida de transports públics.
«Gràcies a AIDEN, les persones amb discapacitat visual poden augmentar l’autonomia i la qualitat de vida accedint a informació a que altrament seria difícil d’obtenir. En la nostra societat, la majoria d’informació es proporciona en forma de text, per exemple, ordres a través de cartells en l’oficina o el temps que falta per al bus següent en les marquesines de les parades», explica Miguel Cazorla.
D’altra banda, l’investigador de la UA afegeix que «a l’hora de la compra, hi ha molts articles que tenen una forma molt semblant, per exemple, les llandes, cosa que fa molt difícil diferenciar-les si es té alguna mena de discapacitat visual. Finalment, hi ha tot de situacions que requereixen cognició d’alt nivell o no es poden tocar, per exemple, a l’hora d’apreciar una obra artística o una exposició».
De lectors de codis de barres i programes de reconeixement de text n’hi ha molts, però estan enfocats a un públic generalista i no tenen en compte les particularitats de les persones amb discapacitat visual. En aquest sentit, «AIDEN és nou, ja que té en compte aquestes característiques aplicant esquemes de colors fàcilment reconeixibles, poc de text, feedback hàptic reconeixible per a cada opció i capacitats de lectura en veu alta de text», apunta Cazorla.
En aquesta convocatòria d’ajudes d’Indra i Fundació Universia, en la qual han competit vint-i-set projectes, també han sigut reconeguts dos projectes de les universitats de Cartagena i de la Rey Juan Carlos. Les tres idees guanyadores rebran una ajuda de 20.000 euros cadascuna.
En el marc de les tecnologies accessibles d’Indra s’han desenvolupat ja més de seixanta projectes. Aquesta iniciativa, posada en marxa fa més de quinze anys com a part de la seua responsabilitat corporativa, pretén reduir la bretxa digital i posar la innovació al servei de les persones amb discapacitat amb un model pioner que combina els esforços de l’empresa, la universitat i el tercer sector.