elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat inaugura el seu primer programa de residències artístiques a Alacant

La Generalitat inaugura el seu primer programa de residències artístiques a Alacant

    La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyats pel director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Gloria Vara, han visitat el Centro Cultural Las Cigarreras, on ja han començat a treballar els primers creadors del programa Cultura Resident.

    Begoña M. Santiago, Enrique Radigales, David Trujillo i Lucía Peiró són els primers artistes integrants del programa de residències per a creadors de la Generalitat, un projecte pioner al territori valencià, creat a fi d'impulsar la creació contemporània i enfortir el nostre teixit cultural.

    La directora general de Cultura i Patrimoni ha destacat "que Cultura Resident és un exemple més de l'atenció que presta aquest Consell pels creadors en qualsevol de les seues disciplines. Des de la política es tracta de millorar les condicions de vida de les persones en tots els àmbits i aquest programa naix des de la pretensió de revertir la precarietat del sector creatiu", ha assenyalat Amoraga.

    També ha manifestat la satisfacció per la bona acollida del projecte i que ja s'està treballant a ampliar l'edició següent.

    El director del Consorci de Museus, per la seua banda, ha assenyalat que "per primera vegada en les nostres comarques hi ha un projecte autonòmic que facilita als creadors, siga quina siga la seua àrea artística, temps, espai i els recursos necessaris per al desenvolupament del seu treball. El poble valencià es posa així a l'altura de moltes altres comunitats espanyoles, així com regions de la resta d'Europa, amb les que podrem col·laborar a partir d'ara en aquest àmbit, teixint noves xarxes i obrint nous camins als nostres creadors".

    Així mateix, el director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha destacat que "les residències i albergs juvenils de la Comunitat i, en aquest cas, la Residència Juvenil La Florida d'Alacant, es conceben com a espais oberts a la creació artística".

    Martí ha assenyalat que "col·laborar amb Cultura Resident és una oportunitat per a l'experimentació i innovació en l'àmbit de la creació artística actual, potenciant un projecte de suport a l'art produït al nostre territori".

    La regidora de Cultura, Gloria Vara, ha manifestat que "des de la Regidoria de Cultura posem la mirada en aquests quatre creadors i en el seu treball en Las Cigarreras, amb el convenciment que el repte artístic a què s'enfronten produirà resultats brillants. La meua felicitació a Cultura i Patrimoni, al Consorci de Museus i a l'IVAJ per aquest impuls per a artistes que contribueix a consolidar les seues trajectòries professionals".

    "Estic convençuda que la seua estada en un centre que dóna suport decididament a la cultura contemporània, com Las Cigarreras, ens ajudarà a entendre millor el món que ens envolta i l'evolució de la creació plàstica més actual", ha conclòs Vara.

    En el marc del programa Cultura Resident els creadors seleccionats en la convocatòria de producció tindran, en els pròxims mesos, l'oportunitat de dur a terme un projecte que estava en via d'investigació.

    L'artista visual Bego M. Santiago, amb una residència de quatre mesos, presenta una proposta titulada 'Pozos de conciencia', que jugarà amb les relacions entre art, misticisme i ciència. De la mateixa manera, la proposta d'Enrique Radigales, 'El injerto residente', amb un període de residència de dos mesos, tensa l'equilibri entre naturalesa i tecnologia.

    L'artista granadí establit a Alacant David Trujillo aprofundeix també en el funcionament de les noves tecnologies, si és el cas, en relació amb la comunicació, en el seu projecte 'Alicante ghost soundscape, a Hertzian tale', amb un període de residència de quatre mesos.

    En la seua residència de dos mesos, l'artista valenciana Lucía Peiró ofereix un treball performàtic en contacte amb els centres educatius d'Alacant. Sota el títol 'Cualquier sitio es un patio de colegio', Peiró durà a terme diversos tallers amb l'art d'acció com a element de creació, i els beneficis de la seua posada en pràctica dins de l'aula.

    Dotació econòmica

    Amb un pressupost total per a aquesta convocatòria de 45.500 euros, Cultura Resident estableix per als creadors uns honoraris de 1.200 euros al mes, a més d'una dotació de 3.500 euros per a la producció de l'obra, en el cas de les residències de 2 mesos, i 4.500 euros per a les residències de 4 mesos.

    A més, cada projecte disposa de 600 euros per a la seua presentació i 400 euros com a borsa de viatge per als creadors. La residència es du a terme al Centro Cultural Las Cigarreras, amb el suport de l'IVAJ, a l'Alberg Juvenil La Florida d'Alacant.

    Cultura Resident és un projecte pioner al territori valencià en el desenvolupament de residències per a creadors amb caràcter autonòmic. A fi d'impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural de la Comunitat, s'ha creat aquest programa dotat amb 150.000 euros per a les seues tres primeres convocatòries: aquesta primera a Alacant, per a producció; una segona per a investigació a Castelló, i una tercera de mediació a València.

    Per a aquesta convocatòria de producció es van presentar 128 sol·licituds, un 51% d'artistes valencians, un 38% de la resta d'Espanya i un 11% de fora de l'Estat espanyol. Amb un total de 13 nacionalitats distintes, han arribat projectes des de països europeus com França, Regne Unit, Suècia o Alemanya, a més d'altres punts de la geografia mundial, com Canadà, l'Argentina, Veneçuela, Xile, Mèxic o el Brasil.

    Cal recordar que el jurat encarregat de la selecció dels projectes va estar format per Antón Patiño (a proposta d'ACOA. Artistes Contemporanis Alacant), artista i escriptor; Chyntia Vera (a proposta d'AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló), que forma part de l'equip artístic PSJM; Nieves Correa (a proposta d'AVCA. Associació Valenciana de Crítics d'Art), historiadora d'art, 'performer' i directora d'Acció MAD; Carmen Amoraga Toledo, directora general de Cultura, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

    Begoña M. Santiago, 'Pozos de conciencia'

    L'artista visual Bego M. Santiago es proposa fer una peça que jugarà amb les relacions entre art, misticisme i ciència, mitjançant l'actualització de les tècniques pictòriques de l'art barroc com l'artifici, la quadratura i el maneig de la llum en l'espai. Així, la seua obra se servirà de l'il·lusionisme per a posar de manifest els límits de la percepció, els processos del coneixement i la simulació de la realitat.

    Enrique Radigales, 'El injerto residente'

    'El injerto residente' és un projecte sobre un suposat principi d'equilibri entre naturalesa i tecnologia. Aquesta investigació formal parteix dels supòsits de creixement antagonistes de la propagació vegetativa i el caràcter exponencial de la tecnologia. Mentres la naturalesa tendeix a autoequilbrar-se amb el seu entorn, la indústria tecnològica actua com un cos estrany utilitzant patrons de creixement exponencials i violents, en termes de grandària i velocitat.

    David Trujillo, 'Alacant ghost soundscape, a Hertzian tale'

    El projecte de David Trujillo té com a objectiu principal revelar, conceptualitzar i traduir l'espai de la ciutat contemporània. Un espai que està sent inundat per les ones dels nous dispositius sense fil de comunicació i les seues tecnologies. Trujillo es proposa mostrar els seus límits, funcionaments i perills, a través de la sonificació (transformant l'invisible de l'espai hertzià en perceptible a través del so).

    Lucía Peiró, 'Cualquier sitio es un patio de recreo'

    La proposta de Lucía Peiró consisteix en la realització d'un conjunt de tallers de 'performance', dirigits al públic escolar, alumnes i professors. Els tallers es fonamenten en l'art d'acció com a element de creació i la seua posada en pràctica dins de l'aula. L'artista mostrarà com utilitzar-lo per a aplicar-lo a les matèries docents, com un joc artístic, amb l'objecte de demostrar si l'aprenentatge des d'una manera de fer artística i fora de l'entorn escolar (aula), permet l'obtenció d'uns resultats acadèmics millors i d'una millor interrelació entre els alumnes.

     

    Pujar