5 de desembre de 2020 5/12/20

El General d'Alacant implanta per via endoscòpica una pròtesi biliar biodegradable

El General d'Alacant implanta per via endoscòpica una pròtesi biliar biodegradable - (foto 1)
  • És el primer centre de la Comunitat que incorpora aquesta tècnica, que redueix els problemes de la intervenció i el temps d'hospitalització

L'Hospital General Universitari d'Alacant, a través de la Unitat d'Endoscòpies del Servei de Medicina Digestiva, ha realitzat recentment amb èxit, i per primera vegada en la Comunitat, la implantació d'una pròtesi biliar biodegradable col·locada de forma endoscòpica.

Fins al moment, aquestes pròtesis biodegradables biliars solo es podien implantar per radiologia intervencionista, mitjançant una punció de la paret abdominal, "amb la consegüent morbiditat i molèsties per als pacients", ha apuntat el cap de la Unitat d'Endoscòpies Digestives, Juan Antonio Casellas.

No obstant això, "aquesta primera pròtesi que s'acaba d'implantar a un pacient està preparada per a ser col·locada endoscòpicament, de forma mínimament invasiva", ha continuat Casellas, qui ha realitzat aquest procediment al costat de l'adjunt de la citada Unitat, José Ramón Aparicio.

Enfront de la radiologia intervencionista, aquesta tècnica redueix les complicacions de la intervenció, ja que evita l'ús de drenatges en la paret abdominal i, amb això, disminueixen les possibilitats d'infecció. També requereix una menor estada hospitalària, atés que el pacient es pot anar d'alta a les 24h. "En definitiva, suposa una millora de la qualitat de vida del pacient que rep una pròtesi biliar", ha assenyalat.

Les pròtesis biliars biodegradables s'utilitzen des de fa uns anys en l'especialitat de Digestiu, tant per a patologia d'esòfag, com de còlon i en via biliar, com poden ser estenosi (estretors) i lesions benignes o tumorals dels conductes biliars, els quals es troben entre el fetge, la vesícula biliar i l'intestí prim.

La pròtesi o 'stent' és un tub de xicotetes dimensions que s'utilitza precisament per a obrir una obstrucció en el tub digestiu i restaurar el flux de fluids, de tal manera que la bilis puga ser alliberada cap a l'intestí prim i ajudar durant la digestió.

En el pacient recentment intervingut a l'Hospital General d'Alacant, la pròtesi ha permés derivar un conducte biliar al tub digestiu, amb l'objectiu de mantindre la permeabilitat de la bilis. L'ús de materials biodegradables en aquests dispositius té l'avantatge que es van degradant fins a desaparéixer en un termini aproximat de sis mesos, la qual cosa permet, al seu torn, la disminució de procediments i problemes afegits al pacient.

Finalment, el cap de la Unitat d'Endoscòpies Digestives ha subratllat que "aquestes pròtesis poden tindre un futur important, no solament en el maneig endoscòpic de la patologia bilio-pancreàtica tumoral, sinó també pel que fa a l'abordatge de les complicacions del trasplantament hepàtic". Compartir El General d'Alacant implanta per via endoscòpica una pròtesi biliar biodegradable Compartir El General d'Alacant implanta per via endoscòpica una pròtesi biliar biodegradable.

Pujar