elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres de la UA arriben al mig segle de vida

Les facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres de la UA arriben al mig segle de vida
  • Els dos centres es van crear per separat l’any 1975, abans que la mateixa Universitat d’Alacant, i en aquest 2025 preparen àmplies celebracions de l’efemèride

  • El primer pas de sengles commemoracions ha sigut la presentació de pàgines web pròpies de l’esdeveniment a cada Facultat

MÉS FOTOS
Les facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres de la UA arriben al mig segle de vida - (foto 2)

Les facultats de Ciències i de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant fan en aquest 2025 mig segle de vida. A pesar que la mateixa institució acadèmica no arriba als 50 anys d’activitat, aquests dos centres es van crear l’any 1975 com a entitats dependents de la Universitat de València, a partir dels estudis que s’impartien al Centre de Estudis Universitaris (CEU) des de l’any 1968, el que va ser, fet i fet, el germen de la Universitat d’Alacant.

Per aquest motiu, des de la independència que mereix cada facultat, però amb la visió institucional de la Universitat d’Alacant, les juntes de govern dels dos centres han iniciat la creació de sengles programes de celebracions que inclouran esdeveniments per a rememorar la fundació juntament amb activitats culturals i divulgatives.

En aquest sentit, el primer dels passos que els dos centres han fet és la creació i la presentació de dues pàgines web de commemoració de l’efemèride. Tant en el cas de la Facultat de Filosofia i Lletres com en la de Ciències, els dos portals web mostren contingut sobre la història del centre, una presentació sobre l’efemèride, la comissió que s’encarregarà de les celebracions i diferents maneres d’accedir a participar d’aquestes, però també conviden a consultar els programes d’activitats que es crearan en el futur, entre altres continguts.

Referent a això, la degana de la Facultat de Ciències, Magdalena García Irles, comenta que «el cinquantè aniversari de la Facultat de Ciències és una mirada a l’ahir projectada cap al futur des del present, i per a l’equip deganal és un privilegi poder participar en l’organització d’aquesta efemèride que vivim amb molta il·lusió», i afegeix que «celebrem el valor, el compromís social i el caràcter pioner d’un grup de professors que van assumir el lideratge de crear un centre universitari que va contribuir de manera decisiva al progrés i al benestar social de la província, i celebrem també els esdeveniments i els avanços que ens han fet ser el que és avui la Facultat de Ciències».

De manera similar s’expressa el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri Coll, que indica que «els primers estudis autoritzats per a impartir-se en el centre van ser els de Geografia i Història i Filologia. La nova facultat oferia l’oportunitat d’accedir als estudis superiors a centenars d’estudiants que procedien de famílies humils i que no hagueren sigut universitaris en un context diferent», i puntualitza que «vam arreplegar el testimoni de l’esperit del CEU per a continuar sent un servei públic en benefici de la societat i, més concretament de la província d’Alacant, territori que va ser el seu principal calador d’estudiants i un dels destins professionals de l’alumnat diplomat».

Abordar una celebració d’aquesta classe des de l’organització del centre no és una tasca fàcil. Cal afegir al treball diari i al tràfec de la mateixa facultat moltes altres activitats i esdeveniments amb els quals compartir la commemoració de la fundació dels dos centres. No obstant això, tant García Irles com Ferri Coll assumeixen el repte com una sort pel fet de poder-lo afrontar.

Segons manifesta García Irles, «em sent molt orgullosa de pertànyer a la plantilla de professorat de la Facultat des de fa més de 30 anys, d’haver aportat la meua il·lusió i els meus coneixements a la formació de nombrosos estudiants i, ara, de tenir el privilegi de gestionar el centre i, amb això, l’organització de les activitats commemoratives del seu aniversari». La degana destaca també la col·laboració de «tots els col·lectius de la Facultat de Ciències» en l’organització d’aquestes activitats i anima a la comunitat universitària «a navegar per la nostra web i conèixer les principals fites, la galeria fotogràfica i els esdeveniments que es faran al llarg del curs 2025-2026».

Per part seua, Ferri Coll recorda que «una Facultat com la nostra és el resultat de l’esforç de moltes generacions que han aportat el millor de cadascuna. Els diferents equips deganals, el nostre professorat emèrit, la nostra doctora i doctors honoris causa, el nostre claustral d’honor, el nostre professorat i el nostre personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis han configurat la nostra fisonomia i ens han convertit en un centre de referència per la seua aposta per la investigació, la docència i el servei públic a la societat que ens finança». «Amb tot això, la comissió per a la celebració del cinquantenari ha proposat amb èxit a la nostra Junta de Facultat un programa d’activitats per a commemorar l’efemèride perquè el puga gaudir la comunitat universitària i la societat en general», detalla el degà.

Pujar