elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un nou estudi determina que la COVID-19 va arribar als EUA un mes abans de la data oficial

Un nou estudi determina que la COVID-19 va arribar als EUA un mes abans de la data oficial
  • L'anàlisi, feta per les universitats d'Alacant i Pennsilvània, ha sigut publicat en la revista mèdica Spatial and Spatio-temporal Epidemiology

  • La detecció precisa dels primers casos de coronavirus és crucial per a reduir els contagis i les morts

MÉS FOTOS
Un nou estudi determina que la COVID-19 va arribar als EUA un mes abans de la data oficial - (foto 2)

 

Investigadors del Departament de Matemàtica Aplicada i de l'Institut Multidisciplinari d'Estudi del Medi (IMEM) Ramón Margalef de la Universitat d'Alacant (UA) continuen avançant en l'estudi de propagació de la COVID-19. Segons revela un nou estudi, el virus SARS-CoV-2 va entrar, de mitjana, un mes abans del que reflectien les dades oficials dels Estats Units (EUA).

L'anàlisi, realitzada juntament amb la Universitat de Pennsilvània i publicat en la revista mèdica Spatial and Spatio-temporal Epidemiology, posa de manifest que el virus probablement va entrar a través de Califòrnia el 28 de desembre del 2019, la qual cosa correspon a 16 dies abans de la data d'entrada reconeguda oficialment establida pels Centres de Control i Prevenció de Malalties, i a 3 dies abans que les autoritats de Wuhan donaren a conèixer el primer brot. 

Les dades han sigut obtingudes gràcies a la metodologia REMEDID (per les sigles en anglès de Retrospective Methodology to Estimate Daily Infections from Deaths/ Metodologia Retrospectiva per a Calcular les Infeccions Diàries a partir de les Morts), dissenyada per la UA i l'Institut de Salut Carlos III, amb l'objectiu d'analitzar la propagació inicial de les infeccions per SARS-CoV-2 als EUA

La localització precisa dels primers casos de coronavirus és crucial per a reduir les infeccions i les morts. En aquest sentit, encara que la detecció de casos s'ha generalitzat en tots els països, la metodologia duta a terme en aquest treball permet la quantificació d’aquests a partir de les morts diàries i els estudis de seroprevalença. «En conjunt, el nostre model matemàtic proporciona estimacions més precises dels casos inicials de COVID als EUA, i té la capacitat de ser extrapolat a altres països per a seguir retrospectivament el progrés de la pandèmia», expliquen des de la UA els autors de l'article David García, Enrique Morales, César de la Fuente-Nunez, Isabel Vigo, Eva S. Fonfría i César Bordehore.

A més, hi afigen, «els resultats obtinguts sobre l'avanç de l'epidèmia són compatibles amb les dades serològiques, és a dir, amb el nombre de persones infectades realment, que solen ser més que les comptabilitzades en el dia a dia».

«L'ús d'enfocaments com REMEDID és molt recomanable per a comprendre millor les primeres etapes d'un brot, fet que permetrà a les autoritats sanitàries millorar les mesures de mitigació i prevenció en el futur», destaquen els investigadors de la Universitat d'Alacant.

Pujar