Espanya està per davall de la mitjana europea en representació femenina en carreres STEM
Segons l’Estudi diagnòstic de l’evolució de la matrícula en les carreres STEM de la Universitat d’Alacant, presentat avui durant la trobada Global Women’s Breakfast
Aquest esdeveniment, promogut per la Unió Internacional de la Química Pura i Aplicada, ha aplegat en la UA al voltant de vuitanta participants coincidint amb la celebració de l’11F
A Espanya, la representació de les dones en titulacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) continua sent significativament baixa en comparació amb altres àrees com són les Ciències Socials i Jurídiques i les Ciències de la Salut. Aquest és un dels resultats de l’Estudi diagnòstic de l’evolució de la matrícula en les carreres STEM de la Universitat d’Alacant, publicat recentment.
Aquest treball ha sigut un dels temes protagonistes del Global Women’s Breakfast, una acció internacional promoguda per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), celebrada avui al campus universitari. Aquesta trobada, que forma part dels actes commemoratius per l’11 de Febrer (11F), el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, ha reunit al voltant de vuitanta participants.
Segons les dades recollides en l’estudi que inclou dades de l’última dècada, a escala europeu, Espanya es troba per davall de la mitjana en representació femenina en STEM, amb un 27,7 %, mentre que altres països com Romania, Polònia i Grècia superen el 40 i destaquen com a referents en equitat de gènere en aquestes àrees.
A la Comunitat Valenciana, la tendència de la matriculació femenina en STEM reflecteix un patró similar al nacional, amb lleugeres millores els darrers anys. No obstant això, els resultats varien entre universitats públiques de cada regió. En la branca d’Enginyeria i Arquitectura, la masculinització persisteix, amb percentatges que oscil·len entre el 25 % i el 27 % durant el 2015-2024, sense superar el 30 % en cap universitat. La Universitat Politècnica de València destaca per registrar un increment més alt en les matriculacions femenines en titulacions tècniques. D’altra banda, la branca de Ciències mostra una major paritat entre sexes.
En el cas de la UA, en la branca d’Enginyeria i Arquitectura es confirma que la majoria de les enginyeries presenten una baixa presència femenina, amb excepció d’Enginyeria Biomèdica, que supera el 50 % i Enginyeria Química, que manté una presència pròxima al 50 %. Tanmateix, titulacions com ara Enginyeria Informàtica, Robòtica, Multimèdia i So i Imatge en Telecomunicació constitueixen un repte persistent per a l’equitat de gènere amb percentatges femenins considerablement baixos.
En contrast, Arquitectura ha experimentat un increment en la proporció de dones matriculades fins a arribar al 50 % els últims anys, mentre que Enginyeria Civil continua sent una elecció menys freqüent per a les dones, amb un 25 % de representació. Per part seua, la branca de Ciències mostra una major paritat en comparació amb les Enginyeries, encara que persisteixen diferències entre les titulacions. Òptica i Biologia destaquen per la seua alta proporció de dones, a pesar que la segona té una tendència a la baixa els últims anys. Ciències del Mar i Química mantenen una participació femenina pròxima al 60 % i 50 %, respectivament. Per contra, Matemàtiques, Física i Geologia són titulacions masculinitzades des dels seus inicis, en les quals la participació femenina ha minvat fins a arribar a situar-se en el 25 % en Matemàtiques i el 22 % en Física el curs 2023-2024.
Aquest estudi ha sigut promogut en el context del conveni de col·laboració entre la UA i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, per a la promoció de les STEM.
Esmorzar amb científiques
El Global Women’s Breakfast s’organitza des del 2019 per a promoure la diversitat, l’equitat i la inclusió i celebrar els assoliments de les dones en la ciència, amb més de 430 esdeveniments organitzats en setanta-set països de tot el món. L’acte de la UA ha sigut inaugurat per Carmen Vives Cases, vicerectora di Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, i pels organitzadors locals, el catedràtic de la UA i anterior president de la IUPAC, Javier García Martínez, i la professora de la Universitat Tècnica de Múnic Franziska Hegner.
A més de la presentació d’alguns de les dades de l’estudi sobre l’evolució de la matrícula en les carreres STEM de la UA a càrrec de dues de les seues autores, Silvia García Espinosa i Encarnación Gimeno Nieves, han intervingut María Ángeles Lillo, de l’Institut Universitari de Materials (IUMA) de la UA, que ha parlat sobre la seua experiència com a investigadora; Paqui Gómez-Rico, de l’Escola Politècnica Superior, que ha explicat el programa de vocacions STEM Vull Ser Enginyera, i Covadonga Ordóñez, de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), que ha parlat sobre el paper d’aquesta xarxa per a l’apoderament de les dones en la recerca i en la tecnologia.
L’esmorzar ha comptat amb la col·laboració del Vicerectorat de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica i del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social.