elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Escriptores, dramatúrgia i cine centren la nova programació del CeMaB del febrer al juny

Escriptores, dramatúrgia i cine centren la nova programació del CeMaB del febrer al juny
  • Les novel·listes Care Santos, Belén López Peiró, Carmen Amoraga i María Fernanda Ampuero; les poetes María de la Cruz i Laura Rodríguez i la dramaturga Aurora Parrilla, visitaran el CeMaB.

MÉS FOTOS
Escriptores, dramatúrgia i cine centren la nova programació del CeMaB del febrer al juny - (foto 2)

 

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) acaba de presentar la nova programació per als mesos del febrer al juny, amb vint noves activitats que inclouen un ampli ventall de temàtiques literàries diverses i propostes noves: trobades amb escriptores i poetes, teatre, cinema, seminaris, jornades, conferències acadèmiques i tallers de divulgació.

Beatriz Aracil, directora del CeMaB, i Mónica Ruiz, la secretària acadèmica, així ho han detallat aquest matí en roda de premsa i han subratllat un dels pilars del nou programa: les trobades literàries amb dones escriptores, a les instal·lacions del CeMaB del campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), que tindran sis protagonistes: les poetes espanyoles María de la Cruz, que obri el programa el 12 de febrer (12 h), i Laura Rodríguez (3 d’abril. 15 h), les dues dins del cicle «Joves poetes joves»; l’escriptora argentina Belén López Peiró («Les veus que ens habiten», 4 de març. 18 h), Carmen Amoraga, premi Nadal 2014, que impartirà la conferència «Contar la vida» (6 de març.17 h.) i l’escriptora equatoriana María Fernanda Ampuero, amb la seua xarrada «Escritura Viscerales» (13 de març. 10 h), en el marc del «II Seminari Internacional de Periodisme i Literatura Una qüestió de gènere?» que es durà a terme en col·laboració amb la UMH; la dramaturga Aurora Parrilla, amb la conferència «La monstruosidad en la obra de Calderón de la Barca, un espejo para el siglo XXI» (7 d’abril. 12 hores) i Care Santos, premi Nadal 2017, que tindrà una doble intervenció el 20 de març. Al matí estarà en el CeMaB per a parlar sobre «Mentiras, verdades y sagas: un acercamiento al universo literario de Care Santos» (12 h) i a la vesprada, a les 19 hores, estarà a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (c/ Sant Ferran, 40) per a oferir la xarrada «Libros que fabrican lectores: la escritura de Care Santos».

Beatriz Aracil i Mónica Ruiz han continuat la presentació i han indicat diverses novetats en la nova programació, totes aquestes al CeMaB del campus: el «Cicle de tallers de divulgació», dedicat a «La IA en contextos literaris i lectors» (7,12 i 14 de maig. De 10 a 12 hores), que comptarà amb la presència de diversos talleristes de la UA i d’altres universitats i la visita, el dia 14, del robot Pepper de la UA, el qual, guiat per les professores Rosabel Martínez i Copelia Guillén, contribuirà de manera pràctica a la reflexió sobre les aules del futur; la col·laboració del CeMaB i l’Aula de Cinema de la UA amb la «Primera mostra de cinema colombià a Alacant. Tren al sud 2025», que comptarà amb la presència de la seua directora, Marcela Ascencio, i el cineasta Sebastián Santiesteban, i inclourà diverses projeccions i debats sobre dues temàtiques: «Historias íntimas sobre el duelo migratorio» (27 de març a les 10:30 h), i «Felicidad: jóvenes construyendo un futuro entre el campo y la ciudad» (28 de març a les 11.30 h); el taller «El vers en el teatre clàssic espanyol. Del text al cos en escena», que impartirà l’actriu Beatriz Argüello en la setmana dedicada a la presència del nostre teatre clàssic en el segle XXI (9 d’abril. 17.30 h); i el seminari «Història de l’educació a Mèxic a través dels seus textos» (31 de març, de 16 a 20 hores. En línia) en col·laboració amb la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Completen la programació activitats ja consolidades com la «II Jornada de docència i investigació teatrals UA» (24 de març; en col·laboració amb el Departament de Filologia Catalana i amb el suport dels vicerectorats d’Investigació i Cultura de la UA) i la «II Jornada narratives per a la infància» (10 d’abril; en col·laboració amb el Departament d’Innovació i Formació Didàctica); la «Presentació d’activitats i publicacions de la Societat Lascasiana» (13 de juny, 13.30 h); i diverses conferències acadèmiques: les dels experts Anna Cacciola «Cartografía poética femenina de posguerra: estéticas de las autoras bajo el Franquismo». 20 de febrer, 15 h) i Teodosio Fernández («Cultura y frontera: sobre la configuración imaginaria de la pampa argentina». 5 de març, 15 h), en col·laboració amb el màster en Estudis Literaris-MaEsL; i les desenvolupades en col·laboració amb el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura, a càrrec de Roberto Mondola («La lengua de la comedia dantesca en la literatura hispánica contemporánea». 26 de març,10 h); Gabriella Menczel («Lo (neo) fantástico hispanoamericano: Julio Cortázar y la Posmodernidad». 3 d’abril, 10 h) i Beatriz Ferrús («Gertrudis Gómez de Avellaneda, una pionera de la escritura de mujeres entre dos geografías». 14 d’abril, 10h).

Pujar