elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educació licitarà d'urgència la retirada de la uralita de tres col·legis d'Alacant

Educació licitarà d'urgència la retirada de la uralita de tres col·legis d'Alacant
  • La Generalitat actuarà davant l'incompliment de l'empresa adjudicatària

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, junt amb el director territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, David Vento, s’ha reunit amb les comunitats educatives dels CEIP Azorín, El Tossal i Emilio Varela d’Alacant per a detallar-los els procediments que ha iniciat la Conselleria davant de l’incompliment dels contractes de retirada de fibrociment de la unió temporal d’empreses (UTE) Gocoa Construcciones y Reparaciones, SL i Demoliciones y Excavaciones D-Tres, SL.

Després de mantindre una reunió amb l’UTE adjudicatària el dilluns 27 de juny, la Conselleria ja està preparant tota la documentació de rescissió del contracte d’obra perquè, tal com apunta el director general d’Infraestructures Educatives, “d’aquesta manera i en paral·lel ja podem anar tramitant una nova licitació per urgència que permeta que tinguem una nova adjudicatària els primers mesos de 2023 i garantir així la retirada de fibrociment l’estiu que ve”.

Cal recordar que els treballs de retirada del fibrociment d’aquestes tres escoles, donada la superfície de les cobertes que cal substituir, només es poden efectuar durant els dos mesos de les vacances d’estiu. 

Víctor Garcia ha traslladat a les comunitats educatives dels tres centres educatius “la falta absoluta de diàleg de l’UTE i la consciència, també absoluta, per part de la Conselleria sobre la situació en què ens deixa a totes i tots: que els centenars de xiquets i xiquetes de les tres escoles es queden sense que se’ls retire el fibrociment aquest estiu. És molt greu. La immensa majoria d’empreses del sector de la construcció que estan treballant en centenars d’obres que estem realitzant de construcció, ampliació, millora de centres i retirades de fibrociment estan tenint un comportament exemplar: fer la seua feina i buscar solucions conjuntes a qüestions que van venint sobrevingudes amb tot el nostre suport”. 

“El que no es pot fer és bloquejar i tancar-se en banda exigint un sobrecost del 30 % sense justificació com si estiguérem en els temps obscurs de Ciegsa. Aquesta UTE no ha volgut seure per a revisar, si esqueia, el tema. O era un 30 % de sobrecost o res. I justament el 30 % que demana ara és el percentatge pel qual va concursar a la baixa per a guanyar la licitació en el seu moment per davant d’altres empreses que també s’hi van presentar. Per tant, està fent una exigència que, a més, en tot moment la direcció facultativa de les tres obres considera totalment injustificada i que és inviable des del punt de vista legal, ja que el decret per a revisar l’augment de preus no permet pujades de percentatges tan alts”, ha continuat Víctor Garcia i ha afegit: “Això és inadmissible i més inadmissible és que abandonen la realització de l’obra sabent la repercussió i el desànim de centenars de famílies que volen el millor per als seus fills i filles. Anem tots a l’una perquè això va de dignificar l’escola pública a Alacant i no pararem fins a aconseguir que es retire el fibrociment d’una forma transparent amb tots els mecanismes que ens permet d’actuació des de l’Administració”. 

Accions que la Conselleria emprendrà per l’incompliment de l’actual contracte

D’una banda, es procedirà de manera immediata a la confiscació de la garantia a les empreses adjudicatàries dels tres contactes, que per normativa suposa el 5 % del total de la inversió, en aquest cas 20.449 euros. Així mateix, s’està preparant tota la documentació per a demanar que l’UTE cobrisca per indemnització, per un costat, les comunitats educatives dels tres centres pel volum que haja suposat als tres centres canviar de lloc les seues activitats d’estiu, i per l’altre, l’Ajuntament d’Alacant pel cost que li suposa el trasllat de conserges. 

Igualment, la Conselleria iniciarà un procediment contenciós administratiu que demanarà que les dues empreses que integren l’UTE siguen inhabilitades per a optar a contractacions públiques.

Pujar