elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les ‘Dones de les itàlies preromanes’ del Museu Arqueològic Nacional arriben al MUA

Les ‘Dones de les itàlies preromanes’ del Museu Arqueològic Nacional arriben al MUA
  • La rectora i la directora del MAN inauguraran demà l’exposició que podrà visitar-se fins al 30 de juny

  • El MUA ha programat una visita guiada i la visita-taller ‘Lares, protectors de la llar’ com a complement didàctic

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) i el Museu Arqueològic Nacional (MAN) inauguraran demà dimarts 12 de març, a les 13 hores, l’exposició «Dones de les itàlies preromanes en les col·leccions del MAN», una mostra excepcional, mai vista abans, per a presentar el paper de la dona en situacions i moments diferents de les seues vides: la vida religiosa, la vida pública i la vida privada. La rectora de la UA, Amparo Navarro, i Isabel Izquierdo, directora del MAN, inauguraran aquesta mostra juntament amb els comissaris Raimon Graells i Fabregat, professor i investigador de la UA, i Margarita Moreno, conservadora del departament d’Antiguitats Clàssiques del Museu Arqueològic Nacional.

L’exposició, que s’emmarca en el programa d’activitats de la UA pel Dia Internacional de les Dones, es completa amb dues propostes didàctiques del MUA: una visita guiada a l’exposició, el divendres, 15 de març a les 12 hores; i la visita-taller «Lares, protectors de la llar», com una part de la programació Diumenges al MUA, el diumenge 28 d’abril, a les 11 hores (Inscripció prèvia).

El Museo Arqueológico Nacional (MAN), custòdia una col·lecció de gairebé 600 objectes de bronze de la Itàlia preromana. Els comissaris de la mostra han seleccionat 92 objectes d’aquesta col·lecció: braçalets, fíbules, penjolls, espills, figuretes de terracota i de metall, collarets i ceràmica, que permeten il·lustrar el discurs proposat.

En els últims anys, el paper de la dona en l’antiguitat s’ha revisat i posat en valor des de perspectives diverses. L’arqueologia protohistòrica ha centrat la mirada en les cultures de la Itàlia preromana i ha creat una metodologia d’estudi que ha permès renovar el discurs i amb això explicar l’agència i l’acció de les dones que se’ns revelen particularment dinàmiques.

«Dones de les itàlies preromanes en les col·leccions del MAN» ens parla sobre la vida d’aquestes dones, de la seua activitat i rol en les seues cultures, del potencial dels objectes com a narradors de les biografies d’aqueses, i d’una metodologia d’estudi i narració. Aquesta mirada es projecta a través d’un doble eix geogràfic i temporal. Abraça de manera transversal el centre d’Itàlia, des de l’Adriàtic fins al Mediterrani, i ho fa en un recorregut diacrònic entre els segles VI i III aC. Però lluny d’explicar la dona des d’una perspectiva passiva, es planteja des d’una òptica renovada en la qual l’activitat, el protagonisme i la performativitat d’aquesta la presenta com un agent actiu i dinamitzador de la vida col·lectiva en l’àmbit domèstic, sacre i funerari gràcies a les peces de la col·lecció del Museu Arqueològic Nacional, la riquesa del qual permet establir una comparació entre diferents cultures sincròniques de la península Itàlica.

Pujar