15 d’agost de 2020 15/8/20

Coronavirus: Així es protegeix als xiquets amb càncer ingressats a l'Hospital d'Alacant

Coronavirus: Així es protegeix als xiquets amb càncer ingressats a l'Hospital d'Alacant - (foto 1)
  • Els professionals reorganitzen els circuits per a reduir els contactes dels xicotets que requereixen procediments amb sedació

L'Hospital de Dia d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital General Universitari d'Alacant ha reorganitzat els seus circuits d'atenció, amb l'objectiu d'incrementar la seguretat dels xiquets i xiquetes durant la crisi sanitària. Així, l'Hospital de Dia es converteix cada dimecres en una àrea de recuperació dels xicotets que acudeixen a quiròfan per a procediments que requereixen sedació.

De manera habitual, els pacients pediàtrics als quals se'ls realitzen determinades tècniques ambulatòries, acudeixen en primer lloc a Hospital de Dia per a la realització de l'analítica, passen per quiròfan i ingressen posteriorment en la planta de Pediatria durant unes hores, fins que es poden anar a casa. No obstant això, “en la situació extraordinària provocada per la pandèmia del Covid-19, decidim acurtar els circuits, de manera que els xiquets són citats en Hospital de Dia i, després del procediment en quiròfan, tornen a Hospital de Dia a realitzar el període postanestèsic.

D'aquesta manera, els atén el mateix personal, es redueixen els contactes, i s'evita el seu ingrés i deambulació per corredors i plantes d'hospitalització”, ha apuntat la cap de Secció d'Oncologia Pediàtrica en funcions, la doctora María Tasso. En aquest sentit, aquesta optimització del treball “ha evitat l'ingrés d'al voltant de cinc xiquets cada setmana, en un moment en el qual cal extremar les precaucions i minimitzar els riscos”, ha insistit la doctora Tasso.

La nova distribució ha sigut possible transformant en espai assistencial l'àrea de jocs, normalment utilitzada com a sala d'espera, on els voluntaris entretenen als xiquets amb múltiples activitats i que no està operativa a causa de les restriccions de la pandèmia.

El dimecres és el dia reservat per a procediments sense ingrés programats que requereixen sedació en quiròfan, per la qual cosa “cada dimarts, quan finalitza la consulta, s'instal·len llits i lliteres extra en la citada àrea de jocs i en l'espai habitualment ocupat per les butaques de tractament, reubicant aquests, i gestionant igualment amb eficàcia la resta de quimioteràpies i/o transfusions. A més, només s'admet un acompanyant per cada xiquet i, mitjançant mampares, s'ha aconseguit respectar la distància de seguretat al màxim”, ha explicat la supervisora d'Infermeria del Servei de Pediatria, María José Vidorreta.

D'aquesta manera, es disposa totes les setmanes d'entre sis i set llocs perquè els xicotets puguen fer el període postanestèsic. “La iniciativa ha sigut molt ben acollida pels menors i els seus pares, agilitant enormement els seus processos i evitant l'ingrés”, ha reconegut la supervisora.

“Això no hauria sigut possible sense la col·laboració de tot el personal d'Infermeria i TCAE de l'Hospital de Dia, que ha demostrat en aquesta pandèmia la seua capacitat per a assumir l'assistència de tots els xiquets que requereixen procediments en quiròfan, treballant des de l'excel·lència professional. Així mateix, ha sigut imprescindible en aquesta equació la bona disposició i rapidesa de zeladors, personal del Banc de Sang i Servei de Farmàcia, indispensables per a agilitar aquests processos. I, com no, de les pediatres de la Secció d'Oncologia Pediàtrica, que estan realitzant una labor encomiable, tant en Hospital de Dia com en hospitalització. Per descomptat, sense oblidar al personal de neteja, que té un paper primordial en aquesta crisi”, ha subratllat la doctora Tasso.

Els principals procediments ambulatoris d'Oncologia Pediàtrica que es duen a terme en quiròfan són puncions de medul·la, biòpsies i injeccions de quimioteràpia intratecal. “Aquestes tècniques tenen lloc en un quiròfan programat específicament per a això una vegada a la setmana i, davant qualsevol situació urgent i no demorable, es disposa d'una àrea per a realitzar-les, vetlant per la prioritat diagnòstica i terapèutica dels xiquets i xiquetes”, ha destacat el cap de Secció d'Anestesiologia, Joaquín Mateu, responsable de coordinar l'activitat en l'àrea quirúrgica pediàtrica.

Pujar