elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus se suma al 130 aniversari de Varela

    El Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) acull l'exposició 'Emilio Varela. El laberint lluminós', una mostra que serveix per a recordar el naixement de l'artista fa 130 anys, el 6 de novembre de 1887. També suposa la posada de llarg del Fons Permanent Emilio Varela, creat per la Diputació d'Alacant per a donar continuïtat a la labor investigadora i divulgativa entorn de l'obra del gran pintor i pare de la modernitat artística a Alacant.

    La mostra ha sigut presentada aquest matí pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant, César Augusto Asencio, a més de la directora del MUBAG, Joserre Perezgil, i el comissari de la mostra, Jordi Navas.

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que "ens sumem a la commemoració del 130 aniversari de Varela amb aquesta exposició que suposa un nou impuls a l'Àmbit Varela dins del MUBAG, mitjançant un projecte transmèdia, apostant per un llenguatge contemporani que connecte amb la societat actual perquè el llegat del pintor transcendisca a tota la ciutadania".

    Pérez Pont ha recordat també que "el 2018 arribarà al MUBAG l'exposició 'Paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela', una mostra que es va gestar gràcies a la coordinació entre els museus de Belles Arts de Castelló, València i Alacant, i que comença ja el seu itinerari per la Comunitat el pròxim 14 de desembre a Castelló".

    A través de 73 obres, 'Emilio Varela. El laberint lluminós' es planteja com una mena de viatge o itinerari que es desplega de forma complexa per diferents vies d'interpretació. El laberint planteja una dimensió esteticoperceptual en la qual s'analitzen els processos neurofisiològics de la ment del pintor, així com les emocions i sentiments que van fonamentar la seua personal relació amb l'art. La mostra dedica blocs temàtics al seu context vital i creatiu, alhora que proposa unes rutes pels paisatges pictòrics que han quedat marcats de forma indeleble per la mirada del gran pintor.

    Això sí, el visitant que s'interne en el laberint lluminós comptarà amb una referència per a no perdre-s'hi: el color. El magisteri cromàtic de Varela, l'excel·lència del qual va ser exalçada pel seu mestre Sorolla, exerceix com a codi i eix de la visita per mitjà d'una selecció dels recursos més enlluernadors de la seua paleta (blau ultramar, verd maragda, violeta cobalt, terra ombra torrada i groc cadmi).

    El laboratori de restauració de la Diputació d'Alacant ha posat a punt totes les obres cedides realitzant treballs d'assentament de color, neteja, reintegració cromàtica, reforços de suport tèxtil, canvi de bastidors i reposició de marcs. Gràcies a aquestes labors s'ha redescobert una obra pintada al revers, i en una altra, repintades que tapaven la part original. Sobre aquesta última obra s'ha creat un panell que explica amb fotografies la intervenció realitzada.

    Les conservadores del MUBAG han treballat junt amb el comissari Jordi Navas en un primer estudi d'aquest fons, i s'han ajustat títols d'obres, materials i mides de les obres cedides.

    El disseny expositiu d''Emilio Varela. El laberint lluminós', a càrrec de Cota Cero, s'ha adequat a la idea general del projecte i ha potenciat l'obra de Varela.

    Com a activitats complementàries es realitzaran un concert homenatge a Emilio Varela, el divendres 1 de desembre, a les 19.30 hores, i passes guiats tots els dissabtes a les 18.30 hores, fins a la finalització de l'exposició.

    Ressonàncies amb les obres de MNCARS

    Un dels grans al·licients de la mostra consisteix en la cessió per part del Museu Reina Sofia d'obres de huit grans pintors rellevants del segle XX: José Gutiérrez Solana, Vázquez Díaz, Pancho Cossío, Benjamín Palencia, Julio González, José Ribera Gómez, Pedro Lozano i Roberto Fernández Balbuena.

    Una de les sales del MUBAG està dedicada a les ressonàncies que entaulen les obres del pintor alacantí amb el context artístic i les avantguardes del seu temps. Aquest espai ofereix al visitant la possibilitat de gaudir d'obres mestres d'alguns artistes com ara Benjamín Palencia o Vázquez Díaz, que van compartir recorreguts i inclinacions culturals amb Varela i amb el cercle d'intel·lectuals protagonistes de l'anomenada 'edat de plata alacantina'.

    La presència d'aquestes destacades obres del Museu Reina Sofia suposa un ajust de comptes històrics que col·loca l'obra de Varela a l'altura dels mestres del seu temps. No en va, la col·lecció del MNCARS compta amb dues obres de Varela que també han sigut cedides, en aquest cas com a part d'un depòsit a tres anys, a què s'han sumat altres institucions com ara Banc Sabadell, Fundació Caja Mediterráneo, Fundació Frax, Col·lecció Sánchez Mateo, Ajuntament d'Alacant i la Diputació Provincial d'Alacant.

    Totes han contribuït de manera generosa a fer possible una primera exposició integrada per 73 obres i un fons permanent de 86. Aquest depòsit serveix com a pedra angular del nou Àmbit Varela per a la investigació i difusió de l'obra de l'artista.

    D'aquesta manera es consolida el patrimoni artístic del pintor, es creen elements de continuïtat per a l'estudi en profunditat de la seua obra i es faciliten les accions que permetran ampliar el coneixement de la figura d'Emilio Varela, tant a la província d'Alacant com en els principals canals de difusió artística nacionals i internacionals.

    Transmèdia 'Emilio Varela. El laberint lluminós'

    El projecte expositiu proposa obrir noves vies d'estudi relacionades amb la neuropercepció de l'art, la psicologia artística, el mètode i els processos pictòrics, el significat de l'expressió cromàtica en la pintura de Varela, la concepció espacial dels seus quadres i la representació de l'espai urbà i arquitectònic, la formació de l'artista i el tractament historiogràfic que ha merescut la seua obra, entre altres aspectes.

    Com a novetat, la mostra es converteix en pionera pel fet de substituir el tradicional catàleg imprés per un projecte transmèdia, patrocinat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i que veurà la llum en breu. Alguns dels seus recursos ja es poden visitar en l'exposició del MUBAG, com el documental 'Memòria d'un pelegrinatge pictòric', que il·lustra els itineraris d'aquest artista seduït per la pintura 'plein-air', o la instal·lació 180º que suposa una experiència immersiva en l'obra del creador alacantí.

    Aquests continguts audiovisuals es complementaran amb visites virtuals, textos crítics, jocs interactius i recursos de mitjà social, que convertiran Emilio Varela en el primer artista protagonista d'una narrativa transmèdia.

    Pujar