elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus mostra l’‘asianització’ de la joventut amb una nova exposició del fotògraf Miguel Trillo a Las Cigarreras

El Consorci de Museus mostra l’‘asianització’ de la joventut amb una nova exposició del fotògraf Miguel Trillo a Las Cigarreras
  • El nou projecte del fotògraf gadità, ‘Asia Town’, està compost per més de 150 fotografies, un gran mosaic i dues instal·lacions

  • La mostra fotogràfica s’integra en la programació de PhotoAlicante i es pot visitar fins al 28 de maig en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant

MÉS FOTOS
El Consorci de Museus mostra l’‘asianització’ de la joventut amb una nova exposició del fotògraf Miguel Trillo a Las Cigarreras - (foto 2)

Un recorregut per la identitat juvenil del continent asiàtic i el seu contrast amb les generacions anteriors davant de l’actual procés d’‘asianització’. D’això pot disfrutar el públic en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant amb ‘Asia Town’, el nou projecte fotogràfic de Miguel Trillo, que ha sigut produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV).

Es tracta d’una mostra que s’incorpora a la programació de la novena edició del Festival Internacional de Fotografia PhotoAlicante que, des del 3 fins al 27 de març, ha acostat al públic la millor fotografia contemporània en diversos espais de la capital alacantina. Entre les seues propostes també es troba ‘El olvido de los espejos’ de Miguel Ángel Calderón, un projecte audiovisual de l’Amazònia peruana que forma part de la col·laboració del Consorci amb Negre, obert al públic a Cigarreras fins al 14 de maig.

“Impulsar i acompanyar creadors en els seus diferents llenguatges artístics és un dels principals objectius del Consorci de Museus. Comptar amb l’experta mirada de Miguel Trillo i la seua sensibilitat social en Las Cigarreras és un bon inici per a una programació amb la qual agitarem culturalment en 2022 gràcies a un esforç i una inversió econòmica del Consorci a Alacant molt importants per a oferir al públic cultura contemporània última i de qualitat”, assenyala José Luis Pérez Pont, director del CMCV.

‘Asia Town’ és una mostra comissariada pel crític d’art, docent i investigador Sema d’Acosta. “Rastrejant el treball de Trillo es pot entendre la societat que som. La seua obra ens mostra una taxonomia precisa de la identitat juvenil, retrata la geografia humana de les generacions que van arribant. És una obra que mira el futur, els joves són els que marquen cap a on anem i el gran èxit de Miguel Trillo és preveure, saber anar per davant”, ha destacat.

Cap a l’‘asianització’ en el segle XXI

L’exposició de Miguel Trillo (Cadis, 1953) està formada per 154 fotografies preses en 18 ciutats de 15 països, un mosaic de més de tres metres i dues instal·lacions que persegueixen la participació del públic: un karaoke tailandés i un ‘photocall’. Amb aquestes, Trillo engloba dues de les seues sèries actuals, ‘Cromasiáticos’, amb fotografies realitzades en 2001 a Filipines, i ‘Ficciones’, que comença en 2007 a Barcelona i finalitza en 2019, just abans de l’inici de la pandèmia de la COVID-19.

El fotògraf reuneix així el més representatiu del seu treball en el segle XXI a Àsia, on ha viatjat de manera continuada per a continuar sorprenent-se d’una societat diametralment contrària a l’europea, un lloc que suma molts atractius i pareix que viu un ritme més ràpid que Occident.

Totes les imatges que trobem en l’exposició són retrats de gent jove a peu de carrer, no ja en concerts nocturns, com ocorria en les seues conegudes fotos inicials dels anys huitanta durant la moguda madrilenya, sinó ara a plena llum del dia en espais urbans habituals per als adolescents de hui, com centres comercials, parcs a l’aire lliure o festivals de manga.

Si abans la cerimònia consistia a anar entusiasmat a veure al teu grup favorit i l’acció girava al voltant de l’escenari, des que hi ha els mòbils amb càmera els autèntics protagonistes seran els mateixos ‘teenagers’, que s’han acostumat de manera ràpida a cridar l’atenció per a ser fotografiats pels seus amics o fer ells mateixos les fotos als altres, de manera que al mateix temps es converteixen en atrevits models que posen amb envaniment i espectadors actius.

Pequín, Djakarta, Bombai, Seül o Tòquio són alguns dels llocs que ha recorregut l’autor en aquests anys, descobrint entre sorprés i admirat l’inici d’una nova cultura urbana que s’ha expandit globalment amb velocitat gràcies a la contínua connectivitat que suposa Internet, les xarxes socials i l’‘smartphone’.

En aquest sentit, d’Acosta assenyala que una de les grans característiques de la fotografia de Trillo és que “va del local a l’universal”, igual que el camí que ha recorregut la societat, i que ara veiem amb un procés d’‘asianització’ amb l’acostament a la cultura asiàtica. Sens dubte, aquest canvi ja ha començat i marca un nou estil de vida per als joves, que són els que millor s’embeuen de les coses que estan ocorrent i s’adapten amb més naturalitat a les dinàmiques que van arribant.

Trobada amb Trillo al maig

El públic podrà disfrutar d’aquesta fins al 28 de maig en Las Cigarreras, on també es presentarà el fotollibre de la mostra el pròxim 21 de maig. En aquesta data, el mateix Miguel Trillo signarà les publicacions i instal·larà un mosaic al carrer també d’imatges preses a Àsia. Una oportunitat única per a conéixer el fotògraf gadità a través del seu últim treball.

‘Asia Town’ és una exposició organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Pujar