elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus convida a repensar la relació amb el passat a través de ‘No es propio de esta época’ a Las Cigarreras

El Consorci de Museus convida a repensar la relació amb el passat a través de ‘No es propio de esta época’ a Las Cigarreras
  • L’exposició, comissariada per Lava Art Project, es pot visitar en la sala Negre 2 fins al 16 d’abril

  • Es tracta del tercer projecte de Scroll, una convocatòria d’impuls a la creació artística audiovisual de Negre coproduïda pel Consorci de Museus

MÉS FOTOS
El Consorci de Museus convida a repensar la relació amb el passat a través de ‘No es propio de esta época’ a Las Cigarreras - (foto 2)

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant ‘No es propio de esta época’. Es tracta del tercer projecte expositiu de Scroll, la primera convocatòria pública de projectes expositius audiovisuals artístics per a ser exhibits en Negre que posa en marxa la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, coproduïda pel Consorci de Museus.

José Luis Pérez Pont, director del CMCV, explica que “les obres de Lava Art Project ens conviden a repensar com ens relacionem amb el passat i com influeix aquest en la capacitat de responsabilitzar-nos de les injustícies actuals. Un exercici interessant que troba en la creació audiovisual contemporània un bon canal per a traslladar el missatge”.

Frases quotidianes com “a aquestes altures”, “en el segle XXI”, “No és propi d’aquesta època” o “Què estem, en l’Edat Mitjana?” són exemples de la predisposició a veure el nostre segle i el nostre temps com si estiguera separat de les atrocitats i les injustícies que s’hi cometen. Com si el temps en què vivim estiguera limitat només per les experiències d’una civilització ‒l’occidental‒ que ha progressat històricament i ha deixat arrere tots els mals del passat, que ja no pertanyen a la contemporaneïtat.

La cultura d’Occident creu que la seua època, en aquest cas el segle XXI, és l’únic temps possible i que les altres cultures amb què el comparteix “viuen en el passat”. Aquesta atribució del mal al passat ha sigut denominada ‘al·locronisme’, tal com descriu el filòsof Berber Bevarnage, prenent el terme de l’antropòleg Johannes Fabian, defensen des de Lava Art Project.

Lava Art Project és un projecte fundat per les comissàries canàries Belinda Martín Porras i Paula Ramos Mollá que es dedica a la producció i la gestió culturals, així com a la representació d’artistes emergents nacionals i internacionals de pràctica multidisciplinària. En ‘No es propio de esta época’ reuneixen l’obra de quatre artistes internacionals a Las Cigarreras: Maria Alcaide, Kara Güt, Yosi Negrín i Jannis Zell, per a reflexionar al voltant de les possibilitats temporals del present.

La mostra és el tercer projecte de Scroll, la primera convocatòria pública de projectes expositius audiovisuals artístics del projecte Negre, impulsada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el Centre Cultural Las Cigarreras.

Una nova forma d’experimentar altres línies d’investigació en Negre que agafa el relleu de dues altres exposicions: ‘Azul subsuelo’, d’Iñigo Barrón i Mon Cano, que es pot visitar en la Caixa Blanca fins al 12 de febrer; i ‘Allò que s’escolta des que un cos deixa d’estar al seu eix fins que el recupera’, de Mar Reykjavik.

La proposta de Maria Alcaide, Kara Güt, Yosi Negrín i Jannis Zell s’inaugura el 28 de gener a les 19.30 hores i es podrà visitar fins al 16 d’abril en la sala Negre 2.

Pujar