elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Conselleria d'Habitatge i la Universitat d'Alacant renoven el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible

La Conselleria d'Habitatge i la Universitat d'Alacant renoven el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible
  • A causa del canvi de paradigma derivat de la pandèmia, aquesta segona convocatòria posarà l’accent en la importància del benestar i l’arquitectura

MÉS FOTOS
La Conselleria d'Habitatge i la Universitat d'Alacant renoven el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible - (foto 2)
La Conselleria d'Habitatge i la Universitat d'Alacant renoven el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible - (foto 3)
La Conselleria d'Habitatge i la Universitat d'Alacant renoven el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible - (foto 4)

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, s’han reunit amb la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, per a renovar, per segon any consecutiu, el conveni de la Càtedra d’Arquitectura Sostenible entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura i la Universitat d’Alacant. L’objectiu és fomentar el coneixement i la difusió en matèria de transició ecològica i millora de la qualitat de l’entorn construït.

A l’acte, que ha tingut lloc al Rectorat de la Universitat d’Alacant, també hi han assistit el director de la Càtedra, l’arquitecte i professor de la UA, Antonio Maciá i la secretària general, Esther Algarra Prats, responsable de les càtedres institucionals.

Amb la signatura d’aquest conveni es pretén enfortir les línies de col·laboració amb la Universitat per a compartir sinergies i estratègies que secunden i faciliten la investigació, la transferència de coneixement en tot el territori, com també la difusió de tots aquells avanços, estudis, reflexions que servisquen per a implementar i ajudar l’administració a prendre decisions.

Laura Soto ha felicitat la Universitat d’Alacant i els responsables de la Càtedra pel treball que s’ha fet en aquest primer any i ha incidit en la necessitat «d’enfortir els camins de col·laboració entre l’administració i les universitats. És imprescindible per a tractar els reptes que es plantegen en l’àmbit de la arquitectura, més encara amb l’aparició de la COVID-19 i la necessitat d’un canvi de model i de nous paradigmes que responguen a les noves necessitats d’habitar-hi».

En aquesta línia, Soto ha assenyalat que «les polítiques públiques han de nodrir-se de la transferència de coneixement, de la reflexió, la investigació i l’anàlisi que és possible en espais com la Càtedra d’Arquitectura Sostenible».

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha destacat «la rellevància especial que ha cobrat aquesta càtedra en la nova era post-COVID». Navarro assegura que s’està vivint «un moment molt disruptiu en el qual s’està tornant a la humanització de l’arquitectura i aquest és un dels objectius de la Càtedra de Sostenibilitat». «Hem recuperat el valor de les nostres cases, dels espais comuns i oberts i volem fer-los més habitables. Ara més que mai cobren importància la vinculació de l’arquitectura amb la naturalesa, la inclusió i la sostenibilitat», ha dit.

Per part seua , el director de la Càtedra, Antonio Maciá ha insistit que el tret diferenciador d’aquest projecte «ha sigut identificar l’arquitectura sostenible amb l’arquitectura habitable i posar les persones i el benestar d’aquestes en el centre de l’anàlisi».

Per part seua , la directora general Nuria Matarredona ha agraït la labor que s’ha fet durant l’any passat. Malgrat l’escenari complex, que «ha posat de manifest la importància del benestar en l’arquitectura que ha suposat tot un repte a la hora de reprogramar l’activitat prevista que ha pogut superar-se amb èxit, i ha permès la realització d’activitats d’un gran interès com els cicles de conferències».

Entre les activitats que s’han desenvolupat aquest primer any cal destacar l’organització de jornades, tallers i seminaris que van tractar la problemàtica d’habitatge en pandèmia. És el cas de la xarrada que, amb el títol «Viviendas resilientes frente al cambio climático, calidad el aire interior y bienestar de los ocupantes», va analitzar el disseny dels edificis amb baixes emissions de carboni, l’avaluació de l’ambient interior en edificis, la salut la comoditat i el benestar i també la satisfacció dels usuaris.

En el pla de la investigació s’han fomentat activitats vinculades a l’arquitectura sostenible, imprescindible per a afrontar la crisi sanitària i també climàtica. Destaquen estudis sobre el confort tèrmic, acústic o la relació que hi ha entre espais, materials, colors i textures amb els estats d’ànim. També propostes arquitectòniques relacionades amb habitar en períodes de confinament, conciliació familiar i teletreball i també sobre els espais públics urbans associades a la pandèmia.

A més, durant la passada edició es va convocar el primer programa d’activitats de foment de la innovació en matèria de benestar i arquitectura, mitjançant el qual es van seleccionar 15 propostes entre les quals destaquen el curs Estratègies Paramètriques de Disseny Sostenible, el projecte d’investigació Tècniques Instrumentals de Mesurament Comparatiu de la Influència Luminicosolar en les Envoltants Arquitectòniques, entre altres.

Pujar