elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El conflicte entre el dret a l'eutanàsia i l'objecció de consciència dels facultatius, a debat en el II seminari de la Càtedra de la UA 'Emilio Balaguer'

El conflicte entre el dret a l'eutanàsia i l'objecció de consciència dels facultatius, a debat en el II seminari de la Càtedra de la UA 'Emilio Balaguer'
  • La jornada tindrà lloc el pròxim dijous dia 17 a l’Hospital Universitari del Vinalopó

El dijous, dia 17, tindrà lloc el segon seminari de la Càtedra de la Universitat d’Alacant «Emilio Balaguer» de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social que en aquesta ocasió tractarà un tema de gran actualitat: «El nou règim jurídic de l’eutanàsia a Espanya». La jornada es farà a l’Hospital Universitari del Vinalopó, a Elx, i comptarà amb les exposicions dels professors Carmen Juanatey, catedràtica de Dret Penal de la UA, i Alfonso Ruiz Miguel, catedràtic de Filosofia del Dret de l’UNAM.

«En aquest seminari ens centrarem en els aspectes jurídics de l’eutanàsia, en el desenvolupament d’aquest dret i altres possibles implicacions com l’objecció de consciència per part dels metges», assegura Macario Alemany, professor de Filosofia del Dret de la UA i director de la càtedra, qui explica que la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de regulació de l’eutanàsia, entrarà en vigor la pròxim setmana, el dia 25 de juny, en complir-se tres mesos de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat.

El seminari, com apunta en el programa, vol oferir tant una panoràmica de la nova regulació, com una prospecció sobre les possibilitats d’objecció de consciència a l’eutanàsia. «Durant dècades hi ha hagut un debat polític molt intens sobre la legitimitat de les restriccions a l’eutanàsia voluntària i activa. El cas de Ramón Sampedro, a final de la dècada dels 90, va promoure una creixent opinió pública favorable a la despenalització, i va fer prendre consciència del sofriment que patien les persones que demanaven ajuda per a morir de manera digna», s’apunta en el programa, on també es recorda que «uns anys després, el drama del doctor Montes, la vida professional del qual va ser destruïda injustament, va posar de manifest que la legislació penal vigent en aquell moment no sols es mostrava disfuncional, sinó que podia generar, fins i tot, funcions negatives, i encoratjava conductes defensives (per a evitar ser víctimes d’un altre «cas Lamela») per part dels qui havien de vetlar pels interessos dels pacients».

«Ara el debat s’ha traslladat al món jurídic», assegura el professor Alemany ja que «la nova llei canvia el règim jurídic de l’eutanàsia a Espanya que s’acosta, per fi, a l’opinió majoritària de la societat espanyola, de manera que ara serà possible, en determinades circumstàncies, que els sanitaris practiquen l’eutanàsia. Al mateix temps que s’obri una nova possibilitat d’intervenció mèdica, també sorgeix inevitablement la qüestió nova de l’objecció de consciència mèdica a l’eutanàsia», segons s’afirma en el programa del seminari.

La jornada començarà a les 11 del matí i està orientada tant a metges com a la població en general. L’assistència és gratuïta prèvia inscripció en la secretaria tècnica ( jlduro@vinaloposalud.com ) i també es pot seguir en línia.  

La Càtedra «Emilio Balaguer» de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social té com a objectiu principal contribuir a un millor coneixement i comprensió del complex i canviant context de la pràctica mèdica actual i part d’un conveni amb el grup Ribera Salut, entitat finançadora, que gestiona actualment els Hospitals Universitaris de Torrevella i Vinalopó Elx-Crevillent.

Pujar