elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís presenta un recurs de reposició a la cessió del Faro del Cap de L'Horta

  • Mulet, senador de la coalició, també ha preguntat al Govern quines mesures prendrà perquè es respecte l'entorn del Cap de l'Horta i evitar que es convertisca en un espai privat i mercantilitzat

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant i Joves PV han presentat un recurs de reposició a la cessió del Faro del Cap de l'Horta per a la instal·lació d'un restaurant. Aquest recurs va en la línia marcada per la formació progressista que ja al juny de 2020 va presentar un prec perquè l'equip de govern municipal presentara un projecte per a aquest espai l'ús del qual eixia a concurs públic.

Paral·lelament, Carles Mulet, senador de la coalició ha preguntat al govern sobre quines mesures adoptarà l'executiu per a estudiar, impulsar o intentar que el Faro del Cap de l'Horta i tot el seu entorn siga un espai on es respecte i pose en valor tot el seu potenciar ambiental i paisatgístic i no es convertisca de facto en un espai privatitzat i mercantilitzat.

Des de la coalició argumenten que l'entorn del far del Cap de l'Horta és un dels últims trams de costa verge de la ciutat d'Alacant i un dels llocs triats per molts alacantins i alacantines per a desconnectar dins de la pròpia ciutat, ja que és de les poques zones en les quals es pot fer senderisme o natació sense escoltar el soroll del trànsit i sense tindre darrere una muralla de formigó, “encara que en les últimes dècades aquesta zona tampoc s'ha escapat de barbaritats urbanístiques”.

Fa uns mesos, l'Autoritat Portuària d'Alacant (APA), propietària del Faro i dins de les previsions del programa de Ports de l'Estat, va decidir que iniciaria els tràmits per a la reforma i explotació del recinte. En el concurs es van presentar cinc empreses, totes de restauració. L'Autoritat Portuària es va decantar un ús cultural, però desgraciadament l'Ajuntament no ha va presentar una alternativa per a un ús públic, tal com sí han fet els ajuntaments de Xàbia o l'Alfàs del Pi, en els seus respectius Fars.

Des de la coalició expliquen que l'Ajuntament va declinar presentar una proposta al concurs del far, encara que l'Autoritat portuària prioritzara un ús cultural al de restauració i consideren un error desaprofitar aquesta infraestructura que podria estar oberta a la ciutadania i tindre un ús cultural, encara que el terreny que s'ocuparia suposaria un xicotet percentatge del total de la parcel·la (edifici annex al far) i que una de les condicions del concurs inclogueren conservar l'entorn.

“El Faro és un BIC i en les proximitats es troba una microreserva de flora. La geologia, flora i fauna del cap i de l'entorn del far són molt singulars, i desgraciadament com hem comentat abans és dels pocs trams costaners de la ciutat d'Alacant en els quals encara es pot gaudir una mica de la naturalesa. Per tant, pensem que podria ser un enclavament idoni per a un centre d'interpretació ambiental del Mediterrani o altres usos similars”, explica Mulet en la seua pregunta. “No caiguem en errors que s'han repetit en les últimes dècades en moltes altres zones de la província, en concret privatitzar l'espai públic”, ha conclòs el senador.

Des de Compromís per Alacant insisteixen que “són molts els alacantins i alacantines que s'han unit en les xarxes socials per a demanar a l'administració pública, que aquests terrenys puguen ser gaudits per la ciutadania i que es convertisca en un punt de trobada i de coneixement del nostre mitjà”. Per això continuen insistint que el consistori ha de presentar un projecte d'ús públic d'aquest espai.

Pujar