22 d’octubre de 2020 22/10/20

Compromís porta al plenari de Alacant el Pacte Antitransfuguisme

Compromís porta al plenari de Alacant el Pacte Antitransfuguisme - (foto 1)
  • La formació presenta una declaració institucional perquè l'Ajuntament d'Alacant manifeste la defensa d'aquest pacte i sol·licite la seua actualització i dotar-lo de rang de llei

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant ha presentat una declaració institucional al pròxim ple sobre la defensa del Pacte Antitransfuguisme i per a sol·licitar la seua actualització i dotar-lo de rang de llei.

Natxo Bellido, portaveu de la formació progressista, ha afirmat que “el transfuguisme polític és una de les malalties de la democràcia però veiem com el PP continua usant-lo per a canviar alcaldies i governs municipals. Ja ho vam veure el passat mandat perquè arribara Luis Barcala a l'alcaldia d'Alacant, i ara a la la Torre de les Maçanes una moció amb trànsfugues, que és apadrinada pel PP provincial. Carlos Mazón ha ressuscitat el zaplanismo polític i es nota perquè recordem els seus inicis a l'alcaldia de Benidorm”.

Amb aquesta declaració la coalició vol reivindicar el Pacte Antitransfuguisme subscrit en 1998 per Partit Popular, PSOE, Esquerra Unida, CiU, PNB, Coalició Canària, Iniciativa per Catalunya, BNG, ERC, Eusko Alkartasuna, Unió Valenciana i el Partit Aragonés, i modificat posteriorment en 2000 i 2006, en el qual s'aposta per combatre “el condemnable fenomen de deslleialtat política que suposa el transfuguisme a les entitats locals”.

En ell es considera trànsfugues a aquells representants que, traint als seus companys de llista electoral o grup institucional, apartant-se individualment o en grup del criteri fixat pel seu partit o havent sigut expulsats d'aquest, pacten amb altres forces polítiques per a canviar o mantindre la majoria governant o bé dificulten o fan impossible que aquesta majoria governe.

A través d'aquest pacte els partits es van comprometre a rebutjar, i a no admetre en el seu grup polític local, a qualsevol regidor o regidora integrat en la candidatura d'una altra formació mentre mantinga el càrrec aconseguit en la seua candidatura original. Així mateix, es va acordar impedir la utilització de trànsfugues per a constituir, mantindre activament o canviar les majories de govern de les institucions, a no fer costat a cap iniciativa que provinga dels mateixos i a desincentivar el transfuguisme polític a través de l'adopció de mesures dissuasives de caràcter reglamentari i protocol·lari.

Des de la formació progressista han denunciat que en la present legislatura ja hi ha hagut casos de transfuguisme, concretament un d'ells a la nostra comarca, en la població de la Torre de les Maçanes, on tres edils del PP, partit presidit a les comarques alacantines pel regidor d'aquesta corporació municipal d'Alacant Carlos Mazón, es van recolzar en una trànsfuga socialista per a arrabassar l'Alcaldia a David Espí el passat mes d'agost.

“Per això, des de Compromís portarem a aquest ple una declaració institucional, perquè de manera clara, contundent i unànime diguem que no al transfuguisme polític i a fer el seu ús partidista per a poder canviar majories de govern”, ha conclòs Bellido.

Pujar