elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís es manifesta en contra de la retallada del transvasament i exigeix diàleg

  • Compromís Elx i Alacant manifesten la seua preocupació per la nova retallada en el transvasament Tajo-Segura i lamenten aquesta modificació de les normes que s'ha dut a terme de manera unilateral d'un acord que va néixer fruit del consens

Els portaveus de Compromís Elx i Alacant, Esther Díez i Natxo Bellido, han manifestat la seua preocupació amb la nova retallada proposada en el transvasament Tajo-Segura aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua. Per a Compromís, els regants de les comarques de L'Alacantí, Baix Vinalopó i Vega Baixa, travessen una situació crítica que s'arrossega des de fa anys, que se suma a l'emergència climàtica en el territori com la sequera i que no poden suportar més incertesa en el proveïment d'aportacions d'aigua.

"Que es parle novament de retallar hectòmetres de les aportacions anuals d'Entrepeñas i Buendía, corresponents als embassaments d'Alacant i Múrcia, que s'haja dut a terme aquesta modificació de les normes pactades fa anys i estant en un procés de definició i elaboració dels plans hidrològics, considerem que està mal emmarcada aquesta acció. Aquesta modificació unilateral de les normes que van ser fruit de l'acord de tots, va en contra dels nostres interessos. I la Generalitat Valenciana i la Conselleria d'Agricultura han de participar activament en aquestes decisions amb el Govern central perquè no siguen lesives per als nostres regants", ha assegurat Díez.

Per a Bellido, "és imprescindible aquesta participació activa i dialogant, que mirem el conjunt de totes les aportacions hídriques que estan al nostre abast com són les dessalinitzadores, infraestructures en les quals necessitem també inversió forta per a, per exemple, abaratir el cost energètic de la dessalinització d'aquesta aigua i que siga assequible per als agricultors. Així com oferir un paquet acordat amb els regants per al proveïment d'aigua, que també es destina a ús humà i són molts els municipis que depenen d'ell".

Compromís sempre estarà al costat dels regants i de l'agricultura i demanem als ministres valencians que siguin sensibles a les necessitats del territori que representen. Les aportacions del Tajo a la conca mediterrània suposa solament el 4% de tota l'aigua del Tajo. Ara mateix, la proposta que mira amb millors ulls el ministeri de Transició Ecològica atenta directament als nostres interessos i el que necessitem és un gran acord entre comunitats i que el Govern central tinga en compte les propostes tècniques de la Generalitat Valenciana.

Des de la formació progressista insisteixen a demanar unitat institucional en la defensa del transvasament i en els interessos dels regants alacantins. I reclamen l'acord i la cerca de solucions comunes per a evitar que aquest tema torne a convertir-se en una guerra partidista.

Pujar