elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís insta a reobrir l'Oficina Municipal d'Assessorament Energètic - OMAE - sobre estalvi i eficiència energètica

Compromís insta a reobrir l'Oficina Municipal d'Assessorament Energètic - OMAE - sobre estalvi i eficiència energètica
  • Natxo Bellido: "Cal que Alacant compte de nou amb una oficina per a l'atenció i assessorament al consumidor, s'atenguen dubtes i s'oferisquen consells sobre estalvi econòmic i l'eficiència energètica"

El Grup Municipal de Compromís proposa a el govern bipartit que reprenga l'Oficina Municipal d'Assessorament Energètic - OMAE -, donada la necessitat de destinar recursos a l'atenció i assessorament a la ciutadania en matèria energètica després de la pujada en el preu de les tarifes elèctriques, i on es poden atendre els dubtes d'alacantines i alacantins oferint consells per a l'estalvi econòmic i l'eficiència energètica.

El portaveu de Grup Municipal, Natxo Bellido, recorda que "cada volta són més els municipis que compten amb aquestes oficines d'assessorament, davant la preocupació ciutadana per la contínua pujada de les tarifes elèctriques i falta d'informació per a una major eficiència energètica. Per aquest motiu, demanem al bipartit es prenga seriosament aquesta proposta i torne a obrir l'oficina com la que es va ubicar en un local interior de l'avinguda de l'Estació fins a 2018, però aquesta vegada en un espai municipal ampli, visible i publicitat perquè la ciutadania puga aprofitar els seus serveis ".

L'oficina municipal proposada per Compromís estaria especialitzada en l'assessorament per reduir la despesa elèctrica de vivendes a partir d'un estudi personalitzat, informació i gestió de bo social elèctric per a pensionistes, famílies nombroses, aturats i subministraments amb menys de 3 kW contractats, informació sobre la tarifes elèctriques existents per determinar quina és la que més benefici reporta a l'usuari en funció dels seus necessitat i hàbits de vida així com assessorar sobre ajudes i subvencions existents en matèria d'estalvi energètic i energies renovables.

Cal recordar que, l'escalada en el preu de la llum durant les últimes setmanes ha dut a primera línia del debat públic les dificultats de moltes vivendes per poder fer un ús dels seus electrodomèstics o per mantenir la seua casa a una temperatura adequada. Compromís adverteix que, aquest problema venia agreujant-se prèviament a Alacant. De fet, en l'any de la pandèmia es va duplicar el nombre de persones que no podien assumir el cost de l'energia requerida per escalfar o refredar casa a el nivell recomanat. Són les dades que reflecteix l'enquesta de qualitat de vida publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) al mes de juliol, i emmotllada a la conjuntura autonòmica per la Conselleria d'Economia. Segons el document, el percentatge d'alacantins que no poden permetre mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada es va disparar de l'6,1% a l'13,6% entre 2019 i 2020, un creixement de més de el 120%. Filtrant per sexe i rangs d'edat s'observa que les dones estan més exposades a aquesta situació de pobresa energètica que els homes, especialment aquelles entre els 16 i els 29 anys i entre els 45 i els 64, grups entre els quals aquest problema s'estén a el 16% d'el total. Dins el sexe masculí, també els joves d'entre 16 i 29 anys són la franja més castigada, amb un 15,6% d'afectats. Creuant les dades amb els de 2019, el grup etari on més creix la pobresa energètica és entre les valencianes de 30 a 44 anys, que passen de patir-sol un 2,5% a un 12,6%.

D'altra banda, Compromís recorda a l'administració local que estudie i prepare projectes pilots per a la generació de comunitats energètiques solars. En aquest sentit, assenyalem la necessitat que el bipartit aprofiti l'impuls que des de la Generalitat Valenciana i altres instàncies institucionals, com la Unió Europea, està donant a les polítiques de sostenibilitat energètica en l'àmbit local.

Per això, el portaveu municipal Natxo Bellido ha reclamat a l'alcalde Luís Barcala "una aposta per la transició ecològica de la ciutat, l'Alacant Verda que reivindica Compromís, i això també passa per ser proactius en una matèria que ara mateixa està regulant-se com són les comunitats energètiques locals. Tenim una oportunitat per trobar cofinançament per desenvolupar aquests projectes pilots, per exemple a través de les ajudes de l'IVACE de la Conselleria d'Economia sostenible, i hem de ser una ciutat pionera en aquestes experiències aniran consolidant-per caminar cap a un model energètic sostenible , que siga més just, més participatiu i més democràtic, on la ciutadania tinga un paper protagonista ".

Pujar