elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís insisteix en auditar l’Institut Juan Gil Albert després de la dimissió de la seua directora

Compromís insisteix en auditar l’Institut Juan Gil Albert després de la dimissió de la seua directora
  • Fullana planteja la regeneració de l’organisme que ja van rebutjar PP i C’s: “Ciudadanos i PP han convertit el Gil Albert en una agència de col·locació inoperant i clientelar"

  • Els valencianistes estudien accions legals sobre l’adjudicació d’un contracte pel que ja van preguntar el passat setembre en una reunió de l’organisme cultural i que esta setmana s’ha cobrat la dimissió d’una part de l’equip de govern de l’organisme

Compromís tornarà a presentar en el proper plenari de la Diputació d’Alacant la seua proposta per auditar l’Institut de Cultura Juan Gil Albert. Després de mesos de notícies que posen en dubte la tasca cultural de l’organisme autònom, la dimissió de part del seu equip de govern demostra la necessitat de replantejar el funcionament de l’organisme que depèn de la institució alacantina.

La dimissió de la directora María Teresa Pérez és la segona consecutiva en una direcció d’un organisme autònom de la Diputació per motius d’irregularitats en la concessió de contractes després de la ocorreguda a la gerència de SUMA. “Ciudadanos i PP han convertit el Gil Albert en una agència de col·locació inoperant i clientelar. Sense la sol·licitud d’informació sobre el decret d’adjudicació que va fer Compromís hui res haguera passat”, ha manifestat el portaveu valencianista, Gerard Fullana.

La dimissió de part de l’equip de govern per l’adjudicació d’un contracte de l’institut a l’empresa d’un dels seus subdirectors dona la raó a Compromís, que es va interessar el darrer setembre per la posada en marxa del concurs que torna posar el focus del dubte sobre el Gil Albert. Aleshores, va reclamar una auditoria després de les explicacions contradictòries donades per l’equip de govern i la diputada responsable, la vicepresidenta Julia Parra, a la pregunta in voce de Fullana sobre el decret 151/2020 d’adjudicació del contracte d’elaboració de la pàgina web i del logotip de l’Institut.

El Partit Popular i Ciudadanos van impedir finalment en el plenari l’aprovació de dita auditoria per la regeneració de l’Institut Juan Gil Albert dies després de signar l’adjudicació que ara es cobra la dimissió de Pérez.

Fullana ha destacat a més que ha sol·licitat la gravació de la sessió de 13 d’octubre de la Junta Rectora del Gil Albert on va qüestionar l’adjudicació i l’expedient corresponent. “Sospitàvem a l’octubre per les respostes al nostre requeriment d’informació que la web i el logotip els estava fent l’empresa abans de l’adjudicació i que el procés d’oferta pública era presumptament fals, i ara sabem també era el propi director de l’àrea qui estava al darrere”.

Càrrecs sense trajectòria cultural

Compromís va denunciar també que l’institut dirigit per Ciudadanos havia posat a dit el mes d’agost -i saltant-se el pas de la junta rectora- a 20 càrrecs directius, molts d’ells vinculats orgànicament a este partit i al seu soci de govern del Partit Popular. Els ingressos d’estos alts càrrecs havien provocat que la despesa de personal i per assistència rectora centrara un 70% del pressupost, deixant només per a la promoció cultural i acadèmica un 20% del total.  Unes xifres que s’han tornat a repetir en el pressupost 2021.

La proposta d’auditoria de Compromís busca obrir una reflexió sobre la tasca cultural del Gil Albert de forma que este impulse un veritable programa de promoció cultural. També ha especificat el grup valencianista que si Ciudadanos no rectifica en el bloqueig per demanar les factures del PP sobre ingressos no certificats al partit ni accedix a renovar el Gil Albert demanarà que els seus dos diputats assumisquen responsabilitats polítiques.

Pujar