20 d’octubre de 2020 20/10/20

Compromís per Alacant proposa un pla de xoc municipal per a combatre la soledat de la gent gran

Compromís per Alacant proposa un pla de xoc municipal per a combatre la soledat de la gent gran - (foto 1)
  • Rafa Mas: "És urgent conèixer i identificar el nombre de persones grans que viuen soles a Alacant i necessiten suport social psicològic, com han fet en altres ciutats, i llançar un pla de xoc per combatre la soledat"

MÉS FOTOS
Compromís per Alacant proposa un pla de xoc municipal per a combatre la soledat de la gent gran - (foto 2)

El Grup Municipal de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant presentarà una moció, en el ple de setembre, per proposar i executar un pla de xoc per pal·liar la soledat de la gent gran, un fenomen que s'ha agreujat durant els últims mesos per la pandèmia i l'alt percentatge de població de més de 65 anys que resideix a la nostra ciutat (+ 21% +/- 72.000 habitants sent més d'un 70% dones i calculant que una quarta part viu sola, és a dir uns 18.000 gent gran sola a la ciutat ).

Així ho ha confirmat el portaveu adjunt Rafa Mas durant una reunió amb representants de l'Asociación de Personas Mayores Plaza América, amb els qui ha posat en comú la proposta. Per a Mas "El primer és conèixer exactament i identificar el nombre de grans que viuen soles i necessiten suport i ajuda de tot tipus, des social psicològic fins dotar-los de recursos i subministraments bàsics, com han fet en altres ciutats com Màlaga, Sant Sebastià o Cartagena , ia partir d'aquí llançar un ambiciós pla de xoc per pal·liar els efectes de la soledat ". Mas al·ludeix a experts consultats, els que coincideixen que cal reinventar els serveis socials, generalitzant la teleassistència, amb suport telefònic o acompanyament virtual i fins i tot anant casa per casa i visites en el cas que la situació actual es relaxi i es compleixin els protocols. Es tracta d'atendre'ls, sobretot als que no tenen família a la ciutat.

Rafa Mas ha recordat en aquesta línia, que "en el ple de febrer vam sol·licitar en sessió plenària i es va aprovar la convocatòria urgent de el Consell Municipal de Majors, per tractar el problema de la soledat i altres, com el funcionament dels centres de gent gran, però si a el bipartit de dretes poc li interessa la qualitat de vida de la ciutadania en general, molt menys la dels grans, de manera que segueix sense convocar el Consell ". Continua Mas "ni tan sols sabem com va la petició de formar part de la Xarxa de Ciutats Amigables amb la Gent Gran, com a compromís d'Alacant d'escoltar les necessitats de la seua població de més edat, avaluar i fer seguiment dels recursos existents, analitzar mancances i trababajar en col·laboració amb elles en tots els àmbits per crear entorns físics i socials amigables amb l'envelliment actiu i saludable ".

Pel que fa a l'abandonament de la política per a majors de el bipartit, per a Rafa Mas només cal recordar que el centre de majors previst a plaça Amèrica contínua tancat dos anys després de la promesa de l'alcalde Luis Barcala, i una despesa entre obra i lloguer de més de 90.000 € , sense que hi haja data d'obertura.

Compromís ja va criticar a principi d'any la nul·la voluntat del bipartit per desenvolupar polítiques destinades a la cura dels més grans, fent-se ressò de les queixes d'usuaris i usuàries dels centres de persones majors que van veure reduït dràsticament el nombre d'activitats que realitzaven a l'acabar-se el contracte amb l'empresa que els gestionava el 31 de desembre. Les retallades del bipartit duts a terme en diferents centres municipals van provocar que no tinguin conserges, de servei d'internet, o fins i tot de calefacció. En aquest sentit Rafa Mas recorda que les úniques activitats que han mantingut aquests centres fins al seu tancament al març són gimnàstica i aquelles dutes a terme per voluntaris.

Pujar