elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE visita el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la UA

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE visita el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la UA
  • Acompanyat pel ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas, investigadors de la UA van exposar l’important paper de les Reserves Marines d’Interès Pesquer com és el cas de Tabarca

MÉS FOTOS
El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE visita el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la UA - (foto 2)
El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE visita el Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la UA - (foto 3)

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la Unió Europea, el lituà Virginijus Sinkevicius, va visitar ahir les instal·lacions del Centre d’Investigació Marina (CIMAR) de l’Ajuntament de Santa Pola i de la Universitat d’Alacant, situat al cap de Santa Pola. Acompanyat pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, van ser rebuts per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, María Jesús Pastor, l’alcaldessa de Santa Pola, Loreto Serrano, i la directora del CIMAR, Francisca Giménez.

En aquest sentit, en el CIMAR es va exposar l’important paper de les Reserves Marines d’Interès Pesquer (RMIP) de la Secretaria General de Pesca (SGP, MAPA) en la conservació del medi ambient i la pesca artesanal, i es va posar com a exemple la RMIP Tabarca (la primera de l’Estat espanyol, fa 35 anys el 1986) de gestió compartida pel MAPA i la Generalitat Valenciana.

Posteriorment, es van explicar els nous desafiaments de les àrees protegides en alta mar sobre fons de la plataforma continental (50-200m de profunditat) i del talús superior (200-600m), amb la finalitat de compatibilitzar la protecció dels hàbitat profunds i una pesca d’arrossegament responsable. Com a conclusió, tant el ministre com el comissari europeu van apuntar la necessitat d’arribar a fer una pesca sostenible amb la participació de tots els actors: administració, pescadors i científics, que garantisca la conservació dels recursos i el futur economicosocial del sector.

La trobada va comptar amb, a més del comissari europeu i el ministre, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana i responsables de les administracions pesqueres del MAPA (SGP) i de la Generalitat Valenciana (Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica).

Visita a Espanya

El comissari europeu de Pesca, Oceans i Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, ha fet aquesta visita a Espanya, dins de la Política Pesquera Comuna de la Unió Europea, especialment els èxits en matèria de protecció dels recursos marins. Amb aquesta finalitat, s’han triat dues localitats d’àmplia tradició pesquera: una a l’Atlàntic (Vigo) i una altra al Mediterrani (Santa Pola).

La jornada a Alacant, que va tenir lloc dimarts 21 de setembre, va començar amb una reunió en l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), amb la presència del Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Luis Planas, sobre el Pla Pluriennal de Pesca de la UE per al Mediterrani, i la participació de l’Administració (MAPA, Generalitat Valenciana), federació de confraries de pescadors, ONG i científics. El recorregut va finalitzar amb la visita al Centre d’Investigació Marina Ajuntament de Santa Pola-Universitat d’Alacant (CIMAR), i al port pesquer i la llotja d’aquesta localitat.

Pujar