elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Las Cigarreras celebra el present de l'art contemporani amb el Festival Cultura Resident del Consorci de Museus

Las Cigarreras celebra el present de l'art contemporani amb el Festival Cultura Resident del Consorci de Museus

  El programa 'Cultura Resident', de residències artístiques de la Generalitat Valenciana, presenta així els projectes dels quatre creadors que de la mà del Consorci de Museus i en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alacant han desenvolupat la seua producció artística al llarg dels últims mesos. 

  El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, que assisteix aquest dimecres a la presentació, ha assenyalat que "'Cultura Resident' és un dels grans passos que hem donat des de la Comunitat Valenciana per a acabar amb la precarietat laborar i donar suport a la professionalització del nostre sector cultural. Des de la seua creació han sigut més de 50 els artistes que han pogut dur a terme la seua residència per mitjà dels diferents programes que hem impulsat al voltant de 'Cultura Resident'". 

  Pérez Pont ha matisat que "amb el Festival Cultura Resident volem convidar tota la ciutadania a prendre part i a sentir-se partícips de la creació contemporània per mitjà del treball d'aquests quatre creadors que al llarg dels últims mesos han establit el seu centre de treball al Centre Cultural Las Cigarreras, des del qual han desenvolupat el seu projecte en contacte amb el teixit social i cultural de la província". 

  En el Festival Cultura Resident Alacant participen els quatre projectes en residència desenvolupats des de febrer a Las Cigarreras: els projectes d'arts visuals 'Vicio y dependencia', de Maria José Ribas, i 'Victoria regia' de Davinia V. Reina, que estaran acompanyades per les comissàries i crítiques d'art Susana Blas i Isabel Tejeda, i les peces escèniques 'Fraude (o las consecuencias del fracaso)', d'Eva Zapico, acompanyada pels intèrprets Ángel Fígols, Iñaki Moral, Morgan Blasco i Miguel Ángel Sweeney, i 'Lo blanco', de l'artista Norberto Llopis, acompanyat pel ballarí Santiago Ribelles. 

  La presentació estarà acompanyada de projeccions, col·loquis, instal·lacions d'arts visuals i altres elements produïts en el marc de la residència. 

  'Vicio y dependencia' - 'Victoria regia' 

  'Vicio y dependencia' és un projecte 'site-specific' que pretén relacionar la història de Las Cigarreras amb el procés industrial d'emancipació que va poder suposar en el seu moment la producció de tabac per a les seues treballadores. 

  Mitjançant la investigació en arxius locals i entrevistes amb antigues treballadores, María José Ribas presenta una escultura expandida a partir de fotografies, vídeos i objectes que estableixen un diàleg amb aquests fets històrics. 

  'Victoria regia' és el títol d'un llibre editat en 1961 per Adelaide Procter i imprés per Victoria Press. Es tractava d'una col·lecció de prosa i poesia de diversa autoria que va servir com a mostra de les habilitats adquirides per les compositores que treballaven en la premsa. 

  Per mitjà d'aquest projecte s'analitzen els primers moviments feministes organitzats, amb 'Victoria regia' com a eix vertebral. Per a materialitzar-ho, Davinia ha extret una selecció d'assajos (les il·lustracions i els textos s'estampen en serigrafia) per tal de construir un relat i potenciar-lo. 

  Per a la presentació de peces produïdes en el marc de la residència s'instal·laran una sèrie d'obres escultòriques i tèxtils i es projectaran audiovisuals. 

  Les peces presentades per les dues artistes es presenten de manera conjunta, per a generar un diàleg, ja que els dos projectes han abordat el paper de les dones en contextos industrials dels segles XIX i XX. 

  Per a aprofundir en la temàtica, es generarà un col·loqui de les artistes amb les teòriques Susana Blas i Isabel Tejeda. 

  'Fraude (o las consecuencias del fracaso)' - Eva Zapico 

  El projecte 'Fraude (o las consecuencias del fracaso)' treballa al voltant de la mentida a partir d'una peça escènica, abordant la mentida en el si familiar. La mentida executada per la que és la figura hegemònica dins de l'estructura de la família heteropatriarcal: el pare. 

  El festival s'iniciarà amb la representació de 'Fraude', una peça escènica teatral de 30 minuts interpretada per Eva Zapico, i acompanyada pels actors Ángel Fígols, Iñaki Moral, Morgan Blasco i Miguel Ángel Sweeney. 

  'Lo blanco' - Norberto Llopis 

  En aquest projecte performatiu, Norberto Llopis treballa sobre el concepte de 'blanc'; el blanc de la pàgina, el blanc vist des del marc, des del marge que es fingeix per a poder començar a escriure, el blanc d'un fons que ha de fer-se invisible per a establir el lloc de la visibilitat. 

  Aquest blanc es farà visible arran d'intervindre l'espai i mimetitzar-s'hi, relacionant fons, acció, cos i objectes que componen una escena i que trenquen el blanc inicial de concebre una obra. 

  'Lo blanco' es representarà en una peça d'arts escèniques, dansa i performance de 30 minuts interpretada per Norberto Llopis i el ballarí Santiago Ribelles. 

  Cultura Resident 

  'Cultura Resident' és un programa autonòmic únic i pioner al territori valencià que facilita als creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. 

  'Cultura Resident' dona suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació visual, escènica, musical, literària o audiovisual actual, fins a qualsevol altre àmbit de pensament.

  Pujar