elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Cerimònia del Riu i l’himne romaní protagonitzen el Dia del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant

La Cerimònia del Riu i l’himne romaní protagonitzen el Dia del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant
  • L’acte institucional ha culminat amb l’estrena del documental “Referentes. El efecto multiplicador”, en el qual es dona veu a referents gitanos universitaris

  • Durant la cerimònia, estudiants romanís de la Universitat d’Alacant han llegit el manifest conjunt del moviment associatiu gitano

MÉS FOTOS
La Cerimònia del Riu i l’himne romaní protagonitzen el Dia del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant - (foto 2)
La Cerimònia del Riu i l’himne romaní protagonitzen el Dia del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant - (foto 3)
La Cerimònia del Riu i l’himne romaní protagonitzen el Dia del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant - (foto 4)

 

El campus de la Universitat d’Alacant s’ha tenyit avui del verd i del blau de la bandera romaní amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, el passat 8 d’abril. L’acte institucional ha comptat amb la participació de la rectora de la institució, Amparo Navarro, la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, la directora de la Càtedra de Cultura Gitana, Clarisa Ramos, i la directora general de Tracte i Diversitat Etnicoracial del Ministeri d’Igualtat, Rita Bosaho, així com estudiants d’ètnia gitana de la Universitat d’Alacant, que han sigut els encarregats de llegir el manifest conjunt del moviment associatiu gitano que formen els col·lectius Faga, Arakerando, Fundació Secretariat Gitano i Juristes Gitanos.

En els parlaments previs a la cerimònia, la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social ha denunciat que «el reduït nombre de joves gitanes i gitanos als campus universitaris és un reflex de la discriminació i exclusió social que ha patit i pateix el poble gitano», i ha assegurat que «el desig de la Universitat d’Alacant d’incorporar la presencia gitana a les seues aules no és un desig estètic, és un compromís ètic que assumim amb el convenciment que significa més riquesa per a la societat».

La directora de la Càtedra de Cultura Gitana, Clarisa Ramos, va agrair en la seua intervenció el treball constant i la lluita de les associacions en defensa dels drets del poble gitano i, en particular, els de les dones gitanes.

També van ser presents en les intervencions els gitanos d’Ucraïna. El manifest denunciava que «la guerra ha exacerbat la desigualtat i ha fet retrocedir dècades tot el que s’havia guanyat en la defensa dels drets humans. La guerra comporta no sols violència física, sinó també violència sexual, violència econòmica o violència cultural», i també, Rita Bosaho, en el seu torn va voler recordar que «sembla que hi haja refugiats de primera i de segona», en referència als gitanos d’Ucraïna i també als «afrodescendents».

L’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant va concloure amb la interpretació de l’himne romaní Gelem, gelem i amb la celebració de la Cerimònia del Riu, una cerimònia plena de memòria, respecte i alegria en homenatge a les víctimes gitanes de la Segona Guerra Mundial.

Després de la cerimònia institucional s’ha estrenat el documental Referentes. El efecto multiplicador, un projecte que naix de la necessitat d’escoltar la veu d’estudiants del poble romaní que han cursat o cursen estudis a la universitat.

L’audiovisual forma part de les iniciatives que duu a terme la Universitat d’Alacant a través de la Càtedra de Cultura Gitana per a augmentar la participació de l’alumnat gitano en els estudis universitaris. El treball documental aplega testimonis i experiències de gitanes i gitanos que van decidir realitzar estudis universitaris.

Pujar