El Centre Superior d'Idiomes celebra el seu 30 aniversari amb una festa que uneix llengües, cultures i generacions
Més de 60.000 estudiants internacionals han passat per les seues aules en tres dècades dedicades al plurilingüisme i la internacionalització de la Universitat d'Alacant
La Universitat d'Alacant va celebrar ahir dijous el 30 aniversari del Centre Superior d'Idiomes (CSI) amb una festa que va reunir estudiants internacionals, alumnat d'idiomes, professorat i personal del centre en un ambient festiu i multicultural. En l'acte que va tenir lloc en el MUA, va actuar el grup Elsa Grande —guanyador del certamen InteractUA de bandes emergents en 2022— i s'hi van sortejar una vintena d'experiències de turisme actiu, com batejos de busseig, caiac, barranquisme o salt de pont. La celebració va comptar amb la col·laboració del Servei de Cultura de la UA, Turisme Costa Blanca i empreses del sector turístic.
El director del CSI, Julián López Medina, destaca que “celebrar aquests 30 anys és també donar les gràcies als qui aprenen llengües, als qui les ensenyen i als qui les fan possibles des de l'administració o la investigació”. En paraules de López Medina, l'aniversari és “una manera de retre homenatge als qui són, com deia Jorge Drexler, de cap lloc del tot i de tots els llocs un poc”.
Des de la seua creació, el Centre Superior d'Idiomes s'ha consolidat com un dels centres de llengües universitaris més importants d'Espanya. Amb més de 2.500 estudiants d'espanyol a l'any i prop de 1.000 en la resta d'idiomes (anglès, francès, alemany i italià), el CSI és un pilar en la política d'internacionalització de la Universitat d'Alacant. En aquests 30 anys, més de 60.000 estudiants de tot el món han passat pels seus cursos i han enfortit el prestigi internacional de la UA.
Un pont per a la internacionalització i la mobilitat estudiantil
El CSI és, en paraules del seu director, “un dels centres més consolidats del país gràcies al seu engranatge amb la Universitat d'Alacant i al treball professional dels seus equips docents i administratius”. La seua labor s'estén més enllà de l'aula, amb una col·laboració estreta amb el Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, el Vicerectorat d'Estudis, el Servei de Llengües i les diferents facultats, generant sinergies que impulsen el multilingüisme i la cooperació acadèmica.
A més del seu paper en la formació lingüística de l'estudiantat de la UA, el CSI ha sigut clau per a l'accés a programes de mobilitat, estudis de postgrau i oportunitats professionals. “Les llengües són ponts —recorda López Medina— i la nostra identitat no és un bust de marbre, sinó un projecte d'argila”.
En aquest any commemoratiu, el CSI ja ha acollit al febrer la Trobada d'Universitats Nord-americanes i Espanyoles, organitzada juntament amb l'Associació de Programes Universitaris Nord-americans a Espanya (APUNE), i es prepara per a rebre al juliol el Congrés d'ACLES, l'Associació de Centres de Llengües en l'Educació Superior.
Trenta anys després de la fundació, el Centre Superior d'Idiomes segueix compromès amb la seua vocació original: fer de l'aprenentatge de llengües un camí per a ampliar horitzons i bastir ponts entre cultures. Com conclou el seu director, “si els límits de la nostra llengua són els límits del nostre món, en el CSI continuarem ajudant milers d'alumnes a ampliar el seu món durant molts anys més”.