20 d’octubre de 2020 20/10/20

Un centenar de migrants han arribat contagiats en pastera a Alacant

Un centenar de migrants han arribat contagiats en pastera a Alacant - (foto 1)
  • L'hospital de campanya d'Alacant els ha acollits per a aïllar-los i evitar l'expansió de la pandèmia

MÉS FOTOS
Un centenar de migrants han arribat contagiats en pastera a Alacant - (foto 2)

L'hospital de campanya d'Alacant ha acollit, des de finals de juliol, a un total de 97 persones que van arribar en pastera a les costes alacantines i que havien de romandre en aïllament després d'haver compartit espai en aquestes embarcacions amb casos positius de COVID-19.

En aquest moment, a les instal·lacions de centre modular romanen a 6 persones migrants guardant l'aïllament prescrit pel personal mèdic que els ha atès.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, la de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i la delegada de Govern a la Comunitat Valenciana, Glòria Calero, han visitat aquest dimecres el port i l'hospital de campanya d'Alacant per comprovar el funcionament de el dispositiu especial dissenyat per la Generalitat en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior i la Creu Roja per atendre aquestes persones.

Des de l'1 de gener fins al 15 d'agost, un total de 32 pasteres han arribat a les costes alacantines i, només des del passat 25 de juliol, han arribat 12 embarcacions d'aquestes característiques. D'aquest últim grup, en sis d'elles es va registrar algun cas positiu de COVID-19.

S'estima que el 2020 han arribat 403 persones per aquest mitjà -la majoria de nacionalitat algeriana-, si bé van ser interceptades un total de 359. De totes elles, només 12 van donar positiu en els test PCR per detectar el virus.

El cap de setmana de l'25 i 26 de juliol van arribar 6 embarcacions amb un total de 74 persones migrants a bord. D'elles, 8 van ser ingressades a l'Hospital General i a la resta se'ls va allotjar en el de campanya per guardar l'obligatori període de quinze dies d'aïllament prescrit per a qualsevol que hagi estat en contacte amb un cas positiu de COVID-19.

Un altre dia d'especial incidència va ser el 15 d'agost, quan van arribar dues pasteres més -a Alfàs de Pi i Altea- amb 12 i 15 persones migrants, respectivament. D'elles, 6 van donar positiu en el test PCR i van ser ingressades al costat d'una dona embarassada i el seu fill, mentre que la resta va ser allotjat a l'hospital de campanya.

L'assistència específica a les persones migrants s'ha dut a terme en aplicació de l'protocol elaborat per la Generalitat i la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana el passat 17 de juliol perquè l'arribada de pasteres a les costes alacantines no suposés un problema de salut pública per la possible incidència de la COVID-19 entre els seus passatgers i passatgeres.

Per això, la Generalitat va posar a disposició de la Delegació de Govern l'hospital de campanya d'Alacant per a atendre aquestes persones en el cas que necessitessin tractament contra la malaltia i acollir a aquelles que haguessin de guardar quarantena per haver estat exposades a un possible contagi .

La consellera de Justícia i Interior ha assegurat que l'hospital de campanya, així com l'existència d'el protocol específic d'actuació que s'està aplicant, "ens ha permès prestar una atenció integral per a aquestes persones, a el temps que s'ha protegit a la resta de la població i s'ha garantit la seguretat i l'ordre públic ".

A més, Bravo ha explicat que, a més de l'atenció sanitària, "es garanteixen els drets d'aquestes persones ja que es posa a la seua disposició assessorament legal, traductors i informació sobre serveis socials".

Per a la consellera de Justícia, "l'accés a l'atenció sanitària i la protecció dels drets fonamentals no és un eslògan ni un posat, sinó una realitat que apliquem cada dia a tots i totes sense que import d'on vinguen i com vinguen, com correspon a una societat solidària i justa com la valenciana ", ha conclòs.

Per la seua banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha recalcat que la "seguretat d'aquestes persones migrants és la seguretat de tota la ciutadania de la Comunitat Valenciana".

En aquest sentit, Barceló ha destacat l'excel·lent coordinació entre les institucions implicades en l'atenció a les persones migrants que arriben a les nostres costes i s'ha felicitat per la "encertada decisió d'instal·lar l'hospital de campanya, que estarà obert sine die" i el ús s'adequarà a les necessitats assistencials i als avenços que es produeixin en la recerca d'una vacuna contra la coronavirus.

L'hospital de campanya d'Alacant és una estructura de 255 mòduls amb capacitat per a 242 llits. Disposa de sistemes de climatització, conducció centralitzada de gasos medicinals, connexió a el sistema de clavegueram, així com la seua pròpia xarxa de dades i elèctrica plenament operativa i integrada en la de l'Hospital General Universitari d'Alacant de què forma part.

Està dissenyat per alleujar la pressió assistencial del seu centre nodrissa en el cas que hi hagués un augment considerable dels ingressos. Ara mateix, a més d'allotjar als immigrants que han de romandre aïllats, alberga consultes mèdiques per a la revisió de casos d'COVID-19, presa de mostres PCR i estudis de seroprevalença.

Pujar