elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

La UA celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
  • Exposicions, visites, concursos i competicions, cinefòrum, conferències i trobades amb dones referents marquen la seua extensa programació entorn de l’11 de febrer

Com cada any, la Universitat d’Alacant presenta un ampli programa d’activitats per a commemorar l’11 de Febrer (11F), el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, a fi de visibilitzar el treball de dones científiques i investigadores, crear referents i despertar talents en les noves generacions.

Exposicions, visites, concursos, cinefòrum, conferències o trobades amb dones referents són només una mostra de les activitats obertes a la comunitat universitària i a la societat en general. Amb la coordinació del Vicerectorat de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica de la UA, la programació s’estendrà fins al mes de març de 2025.

Els actes institucionals tindran lloc dijous, 13 de febrer, a les 12 hores, a la sala d’actes de l’aulari II, amb la taula redona «Ciència en femení». Les investigadores Carmina Díaz Marín, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis d’Alacant; Leonor Ruiz Gurillo, professora del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA, i Elena Lloret Pastor, professora del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA, protagonitzen aquesta trobada que a la qual assistiran al voltant de dos-cents estudiants de secundària.

Durant aquest acte es donarà a conèixer la tesi guanyadora del Premi Josefina Pascual Devesa dotat amb mil euros. Convocat pel Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, l’objectiu d’aquest guardó és reconèixer i promoure la difusió de les millors tesis doctorals defensades en la UA que incorporen la perspectiva de gènere.

Prèviament, el dimarts 11 de febrer, es duran a terme diferents activitats relacionades amb dones científiques, arquitectura, arqueologia i esport femení. A les 10 hores, al Club Social II, tindrà lloc l’esmorzar Global Women Breakfast, una acció internacional promoguda per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) en més de seixanta-cinc països d’arreu del món. Aquest acte és un fòrum per a compartir entre el personal docent i investigador, alumnat i personal de la UA experiències, idees i projectes potencials sobre com les dones poden avançar en la carrera professional.

A la vesprada, a les 15 hores, la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior acollirà la conferència «Cuidar el paisaje no urbano, no rural» de l’arquitecta i paisatgista Inma Jansana.

A més, a les 16 hores en la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, arrancarà la jornada "Diàlegs amb experts: nutrició, entrenament i rendiment en els esports d’equip femenins". Prèvia inscripció, la trobada comptarà amb Ángel López, entrenador nacional de futbol; Mónica Castillo, dietista-nutricionista i exjugadora de futbol sala, així com professora associada del Departament d’Infermeria de la UA; amb Miguel Martínez Munuera, dietista-nutricionista i àrbitre assistent de la Real Federació Espanyola de Futbol, i amb Carmen Manchado, directora del grup d’investigació en Entrenament Esportiu i Rendiment de la UA. Coordina la jornada la professora del Departament d’Infermeria de la UA Eva Mª Trescastro López.

Per part seua, des de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) es durà a terme una visita guiada per les seues instal·lacions per a mostrar distintas fases de la investigació arqueològica i explicar com ha evolucionat el coneixement científic, posant l’accent en el paper de les arqueólogas. L’activitat estarà dirigida a estudiants de secundària i batxillerat.

El dimecres 12 de febrer, a les 9.30 hores en el saló de graus de la Facultat de Ciències de la Salut, tindrà lloc la sessió de cinefórum "Madame Curie" de Marjane Satrapi, presentada per Manuel Fernández Alcántara, vicedegà de Postgrau, Transferència i Internacionalització de Facultat de Ciències de la Salut de la UA.

Exposició

La Biblioteca de Ciències, en col·laboració amb la Facultat de Ciències, ha preparat una mostra bibliogràfica que podrà ser visitada fins al 28 de febrer de 2025. Amb imatges i múltiples recursos docents, aquest espai pretén recordar que les dones i les xiquetes exerceixen un paper decisiu en les comunitats científiques i tecnològiques.

Així mateix, la Facultat de Ciències ha convocat per al seu alumnat un concurs de cartells relacionat amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb la concessió d’un únic premi de 200 euros.

Competició de robòtica

La UA organitza una any més la fase local de la competició de robòtica FIRST LLEC League (FLL), el programa internacional que promou l’interès per les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) a través de desafiaments inspiradores en joves de 6 a 16 anys. Durant el dissabte 15 de febrer en la Facultat d’Educació, 20 equips participen en el desafiament “Submerged”, repte que convida a explorar les profunditats de l’oceà i desenvolupar solucions innovadores per a preservar i aprofitar de manera sostenible els recursos marins. Els participants han treballat durant mesos per a dissenyar, construir i programar robots, a més de desenvolupar projectes innovadors que resolguen problemes reals relacionats amb el desafiament.

Finalment, els mesos de febrer i març, el Vicerectorat de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica de la UA durà a terme el programa Dona i Ciència, tant per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11F) com el Dia Internacional de la Dona (8M). El seu objectiu és visibilitzar el treball de la dona en la ciència i posar en relleu la seua aportació en el progrés científic i social acostant models de referència a la població en general i, especialment a les joves generacions. Amb una oferta de més de una trentena d’activitats  com a xarrades i tallers, el programa va dirigit a centres educatius, municipis i entitats sense ànim de lucre.

La programació organitzada pel Dia  Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència en la UA compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d’Alacant.

Pujar