elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El catedràtic Manuel Atienza protagonitza el cicle de conferències anuals de la Càtedra Emili Balaguer de Bioètica de la UA

El catedràtic Manuel Atienza protagonitza el cicle de conferències anuals de la Càtedra Emili Balaguer de Bioètica de la UA
  • La ponència tractarà sobre justícia genètica i tindrà lloc dimarts, 24 de maig, a les 19 hores, a la sala de graus de l’edifici Germà Bernàcer del campus de Sant Vicent

  • La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, serà l’encarregada de l’obertura de l’acte

 

La Càtedra Emili Balaguer de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social continua el cicle de conferències anuals de bioètica Conferències Emili Balaguer amb el catedràtic de Filosofia del Dret en la Universitat d’Alacant, Manuel Atienza, que presentarà la ponència «Justicia genética» aquest dimarts 14 de maig, a partir de les 19 hores, en la sala de graus de l’edifici Germà Bernàcer del campus de Sant Vicent. Un acte que comptarà amb la presència de la rectora, Amparo Navarro, que serà l’encarregada de l’obertura, i també del director de la Càtedra Emili Balaguer de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social, Macario Alemany, que presentarà el conferenciant.

L’objectiu de les conferències és presentar destacats autors de bioètica en llengua espanyola per a oferir una panoràmica de les seues aportacions en aquest camp. En aquesta ocasió a càrrec de Manuel Atienza, un dels juristes més destacats en l’àmbit hispanoamericà. Al llarg de cinc dècades ha dut a terme una ingent tasca docent, investigadora i d’impuls de la disciplina filosofia del dret i, en general, de la universitat. Ha sigut vicepresident de l’Associació Internacional de Filosofia Jurídica i Social (IVR), director de més de vint tesis doctorals, fundador i director de la revista de filosofia en dret en llengua espanyola, Doxa, Cuadernos de Filosofía del Derecho, així com del màster d’Argumentació Jurídica de la Universitat d’Alacant.

Atienza ha participat, a través de les seues publicacions, en tots els debats importants en filosofia del dret, entre els quals destaca la seua obra en el camp de l’argumentació jurídica, la qual és una referència mundial. Entre aquests debats, la bioètica ha ocupat les últimes dècades un lloc cada vegada més important, i Atienza ha sigut, sens dubte, un dels seus participants més destacats i influents. En els anys noranta del segle passat, quan la bioètica espanyola començava a desenvolupar-se, va publicar «Reglar la bioética», article que posteriorment va ser recollit juntament amb altres assajos en el seu llibre Bioética, derecho y argumentación.

Ha sigut membre de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida i, juntament amb treballs acadèmics, Atienza també ha desenvolupat una important tasca periodística, en què s’ha ocupat de gairebé tots els problemes que han sigut objecte de discussió pública en aquesta matèria: la investigació amb pre embrions, les tècniques de reproducció humana assistida, l’avortament, l’alimentació forçosa, la clonació reproductiva, el principi de dignitat i la bioètica, eutanàsia, paternalisme, discapacitat i autonomia, entre d’altres.

La Càtedra Emilio Balaguer de Bioètica, Història de la Medicina i Medicina Social té com a objectiu principal contribuir a un millor coneixement i comprensió del complex i canviant context de la pràctica mèdica actual i parteix d’un conveni amb el grup Ribera Salut, entitat finançadora, que gestiona actualment els hospitals universitaris de Torrevella i Vinalopó Elx-Crevillent.

Pujar