elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra Santander de la Universitat d'Alacant advoca per una estratègia clara i àgil per a implementar la transformació digital en les universitats

La Càtedra Santander de la Universitat d'Alacant advoca per una estratègia clara i àgil per a implementar la transformació digital en les universitats
  • El llibre Modelo de universidad digital presentat ahir per la Càtedra Santander de Transformació Digital recull els principals reptes als quals han d'enfrontar-se les universitats

  • Dos estudis que aborden el teletreball i el reconeixement de la llengua de signes mitjançant aprenentatge profund (deep learning) han rebut els premis als millors treballs de final de grau i màster de la càtedra

MÉS FOTOS
La Càtedra Santander de la Universitat d'Alacant advoca per una estratègia clara i àgil per a implementar la transformació digital en les universitats - (foto 2)
La Càtedra Santander de la Universitat d'Alacant advoca per una estratègia clara i àgil per a implementar la transformació digital en les universitats - (foto 3)
La Càtedra Santander de la Universitat d'Alacant advoca per una estratègia clara i àgil per a implementar la transformació digital en les universitats - (foto 4)

La Càtedra Santander de Transformació Digital de la Universitat d'Alacant ha lliurat els premis als millors treballs de final de grau i de màster en un acte en el qual també s'ha presentat el llibre Modelo de universidad digital i que ha comptat amb la conferència “Reflexiones sobre la estrategia de la universidad en la era digital” a càrrec de José Céspedes, vicerector de Planificació Estratègica i Professorat de la Universitat d’Almeria.

La càtedra, que patrocina el Banc de Santander, pretén ser un nucli de reflexió, debat i investigació en el camp de l'adaptació de la societat a l'era digital a partir d'una actitud digital positiva en un món immers en un procés de canvi constant i imparable. En aquest sentit, el llibre Modelo de universidad digital que ha presentat la càtedra aborda els principals reptes als quals han d'enfrontar-se les universitats en un escenari de canvi com l'actual.

Faraón Llorens, director de la càtedra i un dels autors del llibre, va assenyalar que el treball realitzat “pretén servir de punt de partida per a les universitats que vulguen dur a terme els canvis en la seua estratègia necessaris per a convertir-se en una universitat digital”. En aquesta mateixa línia, el professor de la Universitat d'Almeria, Antonio Fernández, també autor del llibre, va apuntar que “el contingut està pensat perquè es puga reflexionar a partir d'una proposta oberta i ajuda a traçar el model d'universitat en el qual convertir-se”.

Per la seua part, Francisco Céspedes, un altre dels responsables de donar vida al mateix llibre, va assenyalar en la conferència que va pronunciar que “la digitalització no és una transformació tecnològica més, ni una moda de gestió, és una tendència imparable” i va recordar que l’“estratègia digital afecta totes les àrees i eixos estratègics”.

Céspedes va realitzar un repàs tant dels reptes als quals han d'enfrontar-se les universitats en aquest procés de transformació digital com dels errors que es cometen. Per exemple, va reclamar que no s'establisquen metes massa ambicioses o errònies. Per a fer-ho, va explicar que és necessari realitzar correctes diagnòstics i, sobretot, establir estratègies a curt i mitjan termini, “ja que hem demostrat que som incapaços de preveure el que succeirà a molt de temps vista”.

La requalificació del 50% dels treballadors de les universitats abans de l'any 2025, la “necessària” transformació pedagògica o l'augment d'estudiants -entre un 27 i un 30%- en les universitats són alguns dels reptes que també va assenyalar Céspedes en la seua intervenció, que va concloure reclamant “agilitat i flexibilitat” en la implantació i control estratègic del procés de transformació digital que ha de realitzar-se a través d’“iniciatives i accions coherents i coordinades”.

D’altra banda, Joaquín Molina, responsable d'institucions del Banc de Santander a Alacant, va recordar que “la nostra implicació amb aquesta càtedra va començar quan termes com transformació digital no eren ni molt menys habituals i el temps ens ha donat la raó d’apostar per aquesta línia de treball que avui és un dels eixos centrals, no solament de les universitats, sinó de tota la societat”.

Premis

Un dels objectius que té la Càtedra Santander de Transformació Digital és el reconeixement del treball realitzat pels estudiants de la Universitat d'Alacant. Per això es convoquen aquests premis als treballs acadèmics de fi de grau (TFG) i de fi de màster (TFM) amb periodicitat anual i, també, als treballs de recerca de tesis doctorals amb periodicitat biennal, que, per tant, no s'han convocat enguany.

Francisco Morillas Espejo va rebre el premi al millor treball de fin de grau 2021 pel seu treball Reconocimiento de la lengua de signos mediante deep learning, un projecte que sorgeix de la necessitat d'integració social de comunitats minoritàries com és el cas de la comunitat sorda. Així, sobre la base del mitjà de comunicació més utilitzat per aquesta comunitat, el projecte implementa un intèrpret robòtic de l'alfabet de la llengua de signes espanyola basat únicament en imatges, la qual cosa el converteix en no intrusiu i fàcil d'utilitzar per qualsevol persona.

I el premi al millor treball de final de màster 2021 va recaure en Álvaro de Juanes, pel seu treball Nomadismo digital: tecnología y movilidad del trabajo en Europa, un estudi que analitza i aprofundeix en el treball remot i el nomadisme digital, impulsat amb força per les noves tecnologies i que implica que els responsables de Recursos Humans hagen de dissenyar estratègies que adapten el treball a aquest nou estil de vida.

Abans de finalitzar l'acte, la secretària general de la Universitat d'Alacant, Esther Algarra, va assenyalar la important contribució de les càtedres institucionals a la transferència de coneixement des de la universitat a la societat a través del model de col·laboració entre la institució d'educació superior i el teixit socioeconòmic.

Per la seua part, el vicerector de Transformació Digital, Rafael Molina, encarregat de presidir l'acte al qual la rectora, Amparo Navarro, es va acostar a l'inici per a felicitar els guanyadors dels premis i també els responsables de la càtedra pel seu treball, va assenyalar com d’oportuns són els treballs realitzats pels estudiants, als quals va felicitar. Molina, que va voler destacar el treball d'una càtedra de la qual forma part des dels inicis, es va referir a la transformació digital i va assenyalar la importància de comptar amb una “estratègia digital clara” i també va advertir que “la planificació està molt bé i és necessària, però si no implementem eixa estratègia, servirà de poc”.

Pujar