elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cas Brugal: Díaz Alperi condemnat al pagament d'una multa per suborn en el disseny de l'urbanisme d'Alacant

Cas Brugal: Díaz Alperi condemnat al pagament d'una multa per suborn en el disseny de l'urbanisme d'Alacant
  • L'ex alcaldessa Sonia Castedo i altres cinc persones han sigut absoltes per la Sala per falta de proves o prescripció dels fets

L'Audiència d'Alacant ha condemnat al pagament de multes de 6.000 i 18.000 euros, respectivament, a l'exalcalde de la capital d'aquesta província Luis Díaz Alperi i a l'empresari Enrique Ortiz com a autors d'un delicte de suborn, en el marc de la causa derivada de l'anomenat ‘cas Brugal’ relativa al disseny del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat.

La Sala, en canvi, els ha absolt, igual que ha fet amb la també exalcaldesa Sonia Castedo i amb els cinc acusats restants, per falta de proves o prescripció de les infraccions penals, de delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, tràfic d'influències, prevaricació, revelació de secrets i aprofitament d'informació privilegiada.

La sentència, que consta de 295 pàgines i que ha sigut notificada aquest dimecres a les parts, pot ser recorreguda ara en cassació davant la Sala Segona del Tribunal Suprem.

Els fets jutjats es remunten als anys 2008, 2009 i 2010, període en el qual va culminar l'elaboració del PGOU d'Alacant i la seua exposició pública.

Les magistrades de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial que han dictat la resolució únicament han considerat com a fets susceptibles de condemna el regal d'una bossa de luxe realitzat per Enrique Ortiz a Castedo en el nadal de 2008 i el gaudi d'un viatge a Creta amb avió privat, per import de 36.000 euros, per part de Luis Díaz Alperi a l'agost d'aqueix any.

Respecte a la bossa, no obstant això, el Tribunal considera prescrit el delicte de suborn impropi passiu en què podria haver incorregut la regidora. Quant al viatge regalat a Díaz Alperi, la Sala creu que no ha quedat provat que fóra costejat per Ortiz, sinó per un altre empresari no acusat en aquest procediment, qui el va fer “en atenció al càrrec polític” que tenia el llavors alcalde.

L'Audiència ha desestimat la majoria de qüestions prèvies plantejades per les defenses dels acusats relatives a la possible vulneració de drets fonamentals durant la instrucció.

Així, encara que ha validat la majoria de les intervencions telefòniques efectuades durant la instrucció, sí ha declarat la nul·litat de les pròrrogues de les escoltes realitzades a la dona de l'empresari condemnat.

També ha invalidat la validesa de les proves relatives a les possibles irregularitats del PGOU alacantí arreplegades en alguns registres, perquè aquests havien sigut ordenats per a investigar fets d'una altra de les branques del ‘cas Brugal’.

En línies generals, el Tribunal considera que no existeixen proves que els exalcaldes Díaz Alperi i Castedo facilitaren informació reservada sobre el planejament urbanístic ni que influïren en tècnics i funcionaris per a beneficiar a Ortiz a canvi de diferents obsequis i regals.

Pujar