"Alacant inicia el diagnòstic participatiu del seu primer Pla Municipal de Salut Mental"
Els tallers, coordinats per Benestar Social i el Grup d’Investigació GIAICP, debatran propostes d’acció per a diferents col·lectius: infància i joventut, addiccions, soledat, migrants i persones grans
Les iniciatives recollides se sotmetran a una votació pública de la qual eixiran les línies d’actuació i els programes que posarà en marxa l’ajuntament
L’Ajuntament d’Alacant fa un pas més en el desenvolupament participatiu del I Pla Municipal de Salut Mental que duu a terme amb un grup de recerca de la Universitat d’Alacant, amb el començament de la fase de diagnòstic. Aquesta nova fase arranca divendres, 14 de febrer, i constarà de sis trobades obertes a la ciutadania que estaran dirigides pel Grup d’Investigació d’Atenció Integral i Centrat en la Persona de la Universitat d’Alacant (GIAICP).
Els tallers es dedicaran a debatre sobre problemàtiques i proposar iniciatives per a millorar la situació de salut mental d’un seguit de col·lectius de població que han sigut considerats prioritaris pel grup motor que es va crear en la primera fase, la de definició participativa del projecte. Després de la realització de les trobades, començarà la fase de priorització de les propostes d’acció que sorgisquen en aquests tallers, a través de votacions ciutadanes obertes. El full de ruta pretén iniciar el diagnòstic per menors i joventut i continuar avançant en la resta de col·lectius vulnerables (persones amb addiccions, migrants, soles) per a acabar amb les persones grans.
L’ajuntament va signar un conveni amb la Universitat d’Alacant (UA) per a vehicular, a través del Grup d’Investigació d’Atenció Integral i Centrat en la Persona de la Universitat d’Alacant (GIAICP), que dirigeix Clarisa Ramos-Feijóo, el desenvolupament d’aquest pla participatiu que donarà com a resultat el document en el qual es basarà el I Pla Municipal de Salut Mental de la ciutat. Un pla que naix amb l’objectiu fonamental de desenvolupar estratègies i línies d’actuació que optimitzen l’atenció local en aquest camp.
Després d’una primera fase de definició participativa del projecte, en la qual es va crear el grup motor i la comissió tècnica de seguiment, ara comença la fase de diagnòstic participatiu. En aquest sentit, la directora de la recerca destaca «la important participació ciutadana que durant els mesos d’octubre, novembre i desembre hem tingut per part del grup motor, amb una assistència d’unes cinquanta persones en les diferents trobades, de manera altruista i entusiasta, cosa que palesa l’interès de tota la ciutadania per a donar respostes a les necessitats de salut mental en la nostra ciutat», explica.
La regidora de Benestar Social, Begoña León, explica que les trobades i les enquestes permetran que la ciutadania alacantina «debata sobre la situació de la salut mental i les necessitats en prevenció, conscienciació i atenció que hi ha a Alacant per a dissenyar de manera participativa els plans d’acció que l’ajuntament ha de desenvolupar per a oferir respostes i programes adients».
Calendari de trobades
Entre els mesos de febrer i març de 2025 se celebraran sis trobades ciutadanes de diagnòstic:
Trobada sobre salut mental i infància i adolescència. Divendres 14 de febrer, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Gastón Castelló.
Trobada sobre salut mental i persones amb addiccions. Divendres 21 de febrer, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Gastón Castelló.
Trobada sobre salut mental i persones en situació de vulnerabilitat social. Divendres, 28 de febrer, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Gastón Castelló.
Trobada sobre salut mental i persones en situació de soledat no desitjada. Divendres 7 de març, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Felicidad Sánchez.
Trobada sobre salut mental i persones estrangeres. Divendres 14 de març, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Felicidad Sánchez.
Trobada sobre salut mental i persones grans. Divendres 21 de març, de 17.00 a 20.00 hores, al centre social comunitari Illa de Cuba.
En cadascuna de les sis trobades, orientada a un col·lectiu de població diferent, es debatrà sobre com l’afecten cinc grans temes definits com a clau pel grup motor en la salut mental: drets socials (habitatge, ocupació, educació, accés a la cultura); conscienciació (informació, sensibilització, prevenció); inclusió social (discriminació i prejudicis, drets humans, participació); protecció social (assistència sociosanitària, recursos), i suport comunitari (xarxes de suport i acompanyament).
Sobre cadascun d’aquests temes dins de la trobada es debatran problemes, necessitats i propostes d’acció per a millorar la situació de salut mental en cada grup de població.
Posteriorment, es resumiran les propostes d’acció formulades en cada trobada, i està previst que al maig es llancen enquestes ciutadanes perquè els alacantins voten les que consideren més apropiades. El resultat es recollirà en un document que serà la base del I Pla Municipal de Salut Mental d’Alacant.