elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El projecte RIU tanca el seu programa de prevenció d’enguany amb quatre punts informatius de salut al barri del Raval d’Algemesí

El projecte RIU tanca el seu programa de prevenció d’enguany amb quatre punts informatius de salut al barri del Raval d’Algemesí

    Impulsat pel Centre de Salut Pública d'Alzira, FISABIO i l'Ajuntament d'Algemesí, el projecte RIU continua lluitant contra les desigualtats socials a través de la formació de persones del barri per a la promoció de salut comunitària.

    Les agents de salut i el personal tècnic exploren les opinions del veïnat sobre temes clau de promoció de salut, faciliten informació i resolen dubtes per tal de  millorar l’accessibilitat dels serveis sanitaris a la població més vulnerable. En paraules de Fina Machí, regidora de Sanitat: “sempre estem buscant maneres d’arribar a tota la població, l’objectiu d’aquests projectes es no deixar a ningú fora.”

    Durant els primers mesos d’enguany, el projecte RIU va centrar els seus esforços en la prevenció del contagi per covid-19 i la vacunació. Al començar el curs i millorar la situació sanitària, els i les agents van decidir reprendre la diversitat en les temàtiques. Khadija, agent de salut formada des de fa ja cinc anys al projecte RIU, recalca que ha après moltíssimes coses i ara el seu rol és “transmetre aquesta informació essencial a gent que no està assabentada.”

    Al primer punt de salut, en setembre, es va abordar l'ús racional de les urgències i de medicaments com ara els antibiòtics i antiinflamatoris, participant un total de 114 persones. El passat 19 d'octubre, amb motiu del Dia Mundial contra el  Càncer de Mama, les agents de salut van parlar amb 68 persones de diferents cultures per a fer difusió sobre prevenció i informació bàsica del Codi Europeu contra el Càncer.

    Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones, el 25 de novembre, el projecte RIU va activar un punt de salut comunitària la setmana d’abans al barri del Raval, on es van  recollir idees del veïnat. Anna Girbés, regidora de Benestar Social destaca que “en este any on s’ha incrementat la violència cap a les dones durant el confinament, encara es més necessari dur aquests projectes als barris.”

    Per últim, ahir, 1 de desembre, Dia Mundial de la SIDA, les agents de salut van centrar els seus esforços en sensibilitzar al voltant d’aquesta malaltia i de la salut sexual i reproductiva. Dory Aviñó, coordinadora del projecte, conclou que “hi ha molts problemes de salut pública que cal abordar; el nostre objectiu és l'apoderament de la població mitjançant l'educació entre iguals: són les mateixes persones dels barris qui parlen de tu a tu amb la resta del veïnat per conscienciar, previndre i acostar als serveis de salut i programes preventius.”

    Cada any es formen a 15 persones durant uns 7 mesos al Centre de Participació Activa del Raval. La pròxima formació començarà a finals de gener i entre els requisits per a participar són tindre interés en la cura de la salut i en ajudar a altres persones i tindre temps per a participar (dos matins a la setmana de teoria més la participació en activitats).

    Pujar