elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més Compromís critica que Algemesí es l'únic pobre gran de la Ribera que no bonifica l'autoconsum en l'IBI

  • "Trenzano, per tal de no reconéixer que la nostra proposta era adequada, prefereix fastidiar a la ciutadania"

Aquesta setmana s'ha sabut que Almussafes i Sueca se sumaven als pobles riberencs que bonificaran l’IBI als habitatges que instal·len o tinguen instal·lades plaques fotovoltaiques per autoconsum. Alzira, Carcaixent, Albalat de la Ribera o Manuel... en les Riberes, però València, Burjassot, Vila Real, Benicarló, Calp... són alguns dels molts pobles que també ho fan. Algemesí podria i hauria de ser un d’ells perquè l’any passat presentàren una moció per reconèixer i incentivar l’ús de les renovables a Algemesí.

Però com que la proposta -la mateixa que en Alzira sí que dona suport el PSOE- era de Més Compromís sembla que no podia ser bona. Després d’any i mig, per les poques ganes de treballar de Trenzano, la proposta continua sense ser abordada i el temps corre en contra, perquè, o es modifica urgentment l’ordenança de l’IBI ja, o en 2023 tampoc es podran bonificar les instal·lacions d’autoconsum. I això és el que exigeixen públicament ara.

L’alcaldessa ha d’entendre que si un president socialista  de la Generalitat bonifica en l’IRPF un 40% les renovables, i si en Sueca i Almussafes, ciutats governades pel PSOE, rebaixen l’IBI a qui instal·la plaques fotovoltaiques, tal mesura no és neoliberal, com ell indicà, sinó progressista i d’esquerres. Justament qui té més reticència a fer-ho són els govern de dretes, i no tots. No es pot entendre l’encabotament de l’alcaldessa en no voler aplicar una mesura tan senzilla i fàcil de gestionar, una mesura que la pròpia llei estatal preveu i deixa en mans dels ajuntaments.

Per això la portaveu de MÉS COMPRIMÍS no dubta en explicar quins són els dos grans error l’alcaldessa en relació a aquesta polèmica. Segons Lorena Calatayud, “El primer error és que per tal d’acabar amb nosaltres li pega al cap a la ciutadania que, solidàriament, i amb els seues diners, estan contribuint a reduir les emissions del CO2; la ciutadania és l’autèntica perjudicada, i no nosaltres, ja que no veuen reconeguda la seua solidaritat de cap manera”.

Però, sent aquesta qüestió preocupant, Calatayud destaca un segon error encara més preocupant al seu entendre: “I el segon i més greu error és que Trenzano sempre juga al curtterminisme, busca el rèdit immediat però no mira a llarg termini, i això li impedeix veure que no implementar autèntiques polítiques progressistes, com la que proposem, afavoreix un futur govern de la dreta”.                                                                                     

En novembre de 2021, quan presentà els pressupostos d’enguany es va inventar una partida de 25.000€ per a donar subvencions. Ara estan elaborant, a correcuita, unes bases, però el ben cert és que ja s'ha perdut tot el 2022 i sobretot, el ben cert és que per no fer el que tots els governs socialistes fan, que és el que li proposàren, va a complicar la vida a tothom, a la ciutadania que va a tindre que fer un tràmit més enrevessat, i a uns  tècnics saturats que van a tindre que gestionar-ho. El seu ego li ha impedit reconéixer que la proposta era bona i van a pagar tots.

No obstant això, encara està a temps de rectificar i proposar per al proper plenari una modificació de l’ordenança de l’IBI, ja que la ciutadania, que està més preocupada per la sostenibilitat i ho demostra amb fets. "Esperem que EU, o  algú dintre de l’equip de govern, la faça recapacitar i que en 2023 Algemesí se sume a la llarga llista de pobles que aposten per les energies renovables".

Pujar