elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Algemesí reivindica la capitalitat de la muixeranga: Com van nàixer aquestes torres humanes?

Algemesí reivindica la capitalitat de la muixeranga: Com van nàixer aquestes torres humanes?
  • La Muixeranga d'Algemesí anuncia una nova figura amb motiu del 50 aniversari de la colla

Algemesí reivindica un any més la seua condició de quilòmetre zero muixeranguer amb la celebració de la XXII Trobada de Muixerangues que tindrà lloc en la plaça Major el dissabte 3 de juny a les 18.30 hores.

Als dos grups locals, la Muixeranga d'Algemesí i la Nova Muixeranga, s'uneixen enguany els convidats, la Muixeranga d'Alacant i els Castellers de Foix de Cubelles.

Muixeranga d'Algemesí

La Muixeranga d'Algemesí commemora enguany el cinquanta aniversari des del seu naixement com a grup per a evitar que les torres humanes no isqueren en les processons de 1973. Per això, anuncien que han preparat una actuació especial amb una figura plàstica que no s'ha fet mai.

Nova Muixeranga

La Nova Muixeranga d'Algemesí és una associació cultural, formada per una colla de muixerangueres i muixeranguers, que admet la tradició com una eina creadora de cultura, participativa i transgressora.

La Nova és hereua de la tradició muixeranguera d'Algemesí, que té com a finalitat la construcció de torres humanes. Naix en 1997 amb els objectius de transformar la manera d'entendre la muixeranga.

Amb motiu de la Trobada, el divendres duu a terme el “Pilar de la Vespra”, un pilar de quatre transcorre des de la Capella de la Troballa fins a la plaça Major.

Muixeranga d'Alacant

La Muixeranga d'Alacant es va crear durant l'estiu de 2014, la seua presentació en societat l'11 d'octubre de 2014, data que el grup considera la seua fundació. Aquell dia amb 12 persones es van alçar dues muixerangues de 3, hui és la colla degana de les Comarques del Sud amb prop de 100 membres i Muixeranga de 5 de la Federació Coordinadora de Muixerangues des de 2020.

La seua vestimenta està formada per un vestit de tela de matalàs arlequinat a ratlles blanques i blaves, els colors de la ciutat d'Alacant. Des de la seua fundació han tractat de dignificar el fet muixeranguer allà on han anat, amb més de 160 actuacions en 45 poblacions diferents i prop de 1200 figures en plaça. Hui, la Muixeranga d'Alacant és un referent cultural a les Comarques del Sud, com així ho confirmen diversos premis rebuts en els quasi 10 anys atorgats per entitats socials, culturals i polítiques.

Castellers del Foix de Cubelles

Els Castellers del Foix de Cubelles són un grup de la vila de Cubelles (Garraf), fundada en 2019.

El color de la camisa és el blau turquesa. Es tracta d'una entitat cultural que té com a objectiu la promoció i divulgació del fet casteller mitjançant actuacions, festes castelleres amb altres grups, i altres actes, com a tallers escolars o assajos públics per Cubelles i rodalia. Actualment són unes 120 persones.

Pujar