elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alerta en tota la Comunitat Valenciana pel temporal d'este cap de setmana

Alerta en tota la Comunitat Valenciana pel temporal d'este cap de setmana
  • L'Agència Estatal de Meteorologia d’avisa un episodi de pluges persistents, forts vents i onatge, sobretot en el sud de la regió, que persistirà fins al dilluns

MÉS FOTOS
Alerta en tota la Comunitat Valenciana pel temporal d'este cap de setmana  - (foto 2)
Alerta en tota la Comunitat Valenciana pel temporal d'este cap de setmana  - (foto 3)

Decretat en nivell de preemergència a la Comunitat Valenciana a causa de l'arribada del temporal de pluja i vent este divendres i que durarà tot el cap de setmana. Una alerta que afecta especialment la costa valenciana pels fenòmens costaners que podrien produir-se. Sobretot el sud de València i el nord d'Alacant estan en alerta taronja per la persistència de les pluges encara que també poden ser torrencials en alguns moments.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha elaborat un document en què avisa de les precipitacions insistents en el litoral mediterrani, especialment en el sud de la Comunitat Valenciana, on podrien acumular-se més de 150 mm en alguns punts. És una quantitat elevada si es compara amb la mitjana habitual de pluges en un any en la Comunitat, que és de 475 litres per metre quadrat.

Un altre factor a tindre en compte serà el vent 'amb intervals de molt fort' en algunes zones, 'donant lloc a un temporal en les zones marítimes del Mediterrani amb mala mar tant en alta mar com en els litorals', la qual cosa ha fet que es decrete l'alerta taronja per les ratxes de vent que podrien superar els 70 quilòmetres per hora.

La GVA envia als municipis un butlletí d'avís especial

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana (CCE) ha enviat un butlletí d'avís especial als municipis afectats per estes alertes. En el mateix insistix a evitar zones costaneres, evitar acostar-se a passeig marítims, espigons o esculleres: 'La força de l'aigua et pot arrastrar ', alerta en el comunicat.

A més, des de CCE reiteren la conveniència de ho circular amb vehicles per carreteres pròximes a la línia de platja o d'assegurar les embarcacions. 'Mantinguen la necessària atenció i seguiment de tots els avisos que puga emetre durant estos dies el Centre de Coordinació d'Empergencias de la Generalitat'.

Per què es produïx el temporal?

Segons ha explicat Aemet, este mal temps arriba a causa de la confluència de les baixes pressions i un anticicló: 'Degut a la formació d'una extensa àrea de baixes pressions en el nord d'África i d'un potent anticicló entre les Illes Britàniques i bona part de la resta d'Europa, s'establirà un flux de component este sobre l'àrea mediterrani amb llarg recorregut marítim'.

Pujar