Castellano

L'Ajuntament d'Aldaia estrena l'obra 'La Baixà, marxa del foc', del compositor Hugo Chinesta, en el marc del centenari de la Baixà del Crist

L'Ajuntament d'Aldaia estrena l'obra 'La Baixà, marxa del foc', del compositor Hugo Chinesta, en el marc del centenari de la Baixà del Crist
  • L'obra musical de l'aldaier Hugo Chinesta acaba de ser guardonada amb el premi al millor tema instrumental als Akademia Music Awards dels EUA

  • Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la processó, se celebraran una sèrie d'activitats culturals al voltant de la Baixà del Crist

L'Ajuntament d'Aldaia estrena hui l'obra musical 'La Baixà, marxa del foc', del compositor aldaier Hugo Chinesta, que té lloc dins del programa d'activitats al voltant de la Baixà del Crist, que enguany commemora el seu centenari.

El 28 de juliol a les 20.30 hores el TAMA acollirà la presentació de l'opuscle de les festes, coordinat per Vicent Boscà, que anirà acompanyada de l'estrena de la peça musical “La Baixà, marxa del foc”, del compositor aldaier Hugo Chinesta, feta en honor d'esta processó tradicional d'Aldaia i que acaba de ser guardonada amb el premi al millor tema instrumental als Akademia Music Awards dels EUA. Esta nova peça del compositor s'uneix a la trilogia que ja va escriure dedicada al Crist dels Necessitats: “Sis d'agost” (2003), “Confrare” (2011) i “Dels necessitats” (2015). L'obra musical que s'estrenarà enguany inclou en la partitura un instrument principal: la pólvora, que té un especial protagonisme en la Baixà del Crist d'Aldaia amb l'acompanyament que fan els coets durant tot el recorregut de la imatge. L'acte del 28 de juliol també incorporarà projeccions audiovisuals amb imatges de la Baixà i l'espot publicitari creat per al centenari.

Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la festivitat, s'han programat diferents actes culturals al voltant de la Baixà del Crist, com l'exposició “5 d'agost d'un poble (1921-2021) La Baixà ens uneix”, que està comissariada per Antonio Andrés i fa un recorregut gràfic als orígens de la festivitat. L'exposició es va inaugurar el passat dia 22 i podrà visitar-se fins al mes d'octubre. També s'ha inaugurat una escultura commemorativa a la rodona del carrer Major en direcció a l'avinguda de Miguel Hernández, creada per l'escultor Alexi Alemany i que, sota el títol de “Llum de foc”, s'inspira en l'efecte dels coets durant la Baixà del Crist.

Els actes de commemoració del centenari conclouran el dia en què tradicionalment té lloc la festa, la nit 5 d'agost. La festivitat tradicional consistix en el trasllat de la imatge del Crist dels Necessitats la nit del 5 d'agost, vespra de la festa gran, a càrrec dels Portadors i acompanyada pels Clavaris de Crist i diversos col·lectius d'Aldaia, alhora que el Corretraca i veïns particulars van disparant coets precedint la imatge. Des de 2010, la Baixà del Crist té la consideració de Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

La Baixà del Crist

La Baixà és la tradicional processó de trasllat de la imatge del Crist dels Necessitats, pels Portadors del Crist, des de la Parròquia del Salvador i la Saletta fins a la Parròquia de l'Anunciació. Els Clavaris del Crist precedeixen la imatge, mentre que un grup de músics i una banda de cornetes i tambors tanquen la comitivai el Corretraca i persones particulars llancen coets.

Els orígens de les festes del Crist d'Aldaia, amb un marcat caràcter popular, es fan palesos en alguns dels programes de festes que s'han pogut recuperar del primer terç del segle XX. Des de l'any 1940 fins l'actualitat es conserven pràcticament tots i plasmen la història recent d'una festa molt arrelada a la població. Encara que la celebració és molt més antiga, va ser l'any 1921 quan es va establir la data fixa del dia 5 d'agost a les 9 de la nit per portar a terme el trasllat de la imatge. L'itinerari actual es va fixar el 1968 amb la creació de la Parròquia del Salvador, punt de partida de la processó.

Els coets constituixen una part molt important de la festivitat, actualment disparats pel Corretraca, amb els Clavaris de Crist i persones particulars, precedint la processó. L'acte de la Baixà ha estat sempre obert a la participació dels aldaiers i aldaieres, que han format col·lectius relacionats amb la festa i que actualment són entitats que hi col·laboren activament, com la Penya la Baixà del Crist (1985), dedicada a fer programació cultural amb l'objectiu de recuperar la tradició, o Corretraca (2004), una associació que manté i reforça les festivitats més destacades de la localitat relacionades amb la pólvora.

Pujar