Castellano

Aldaia presenta les activitats per a la celebració del centenari de la Baixà del Crist

Aldaia presenta les activitats per a la celebració del centenari de la Baixà del Crist
  • Una exposició fotogràfica i la inauguració d'una escultura commemorativa són alguns dels actes culturals programats i diferents a causa de la pandèmia

MÉS FOTOS
Aldaia presenta les activitats per a la celebració del centenari de la Baixà del Crist - (foto 2)
Aldaia presenta les activitats per a la celebració del centenari de la Baixà del Crist - (foto 3)

L'Ajuntament d'Aldaia ha presentat les activitats al voltant de la tradicional Baixà de Crist que aquest 2021 commemora el centenari de la processó nocturna i que inclou un complet programa d'actes culturals. La festivitat consisteix en el trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitats, la nit del 5 d'agost vespra de la festa gran, acompanyada pels Clavaris de Crist i diversos col·lectius d'Aldaia, mentre el Corretraca i veïns particulars van disparant coets i creant una imatge de gran bellesa. Des de 2010, la Baixà de Crist té la consideració de Festa d'Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

L'Alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján, ha declarat que és més “necessari i important que mai celebrar aquest centenari perquè tenim la necessitat de sentir-nos poble”. “Serà un centenari Covid, ja que es realitzaren actes diferents als que s'hagueren fet si no hi haguera hi havia pandèmia”, aclareix l'alcalde Luján.

El rector d'Aldaia, Francisco Furió, declara que el poble és molt devot del seu Crist. “El centenari són 100 anys d'un poble que expressa el seu sentiment i com li naix de dins”, anuncia el rector. “No em fa falta viure-la ja que la sent perquè els aldaieros així m'ho han transmès”, exposa Francisco Furió a la qual seria la seua primera vegada com a rector oficial de la festa i que a causa de la pandèmia s'ha hagut d'adaptar a les circumstàncies.

Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la celebració, s'han programat diferents activitats culturals entorn a la Baixà. El 22 de juliol a les 20.30h al carrer Major d'Aldaia tindrà lloc la inauguració de l'exposició “5 d'agost d'un poble (1921-2021) La Baixà ens uneix”, que està comissariada per Antonio Andrés i fa un recorregut gràfic als orígens de la festivitat. “L'objectiu és donar a conèixer la Baixà als quals no la coneixen i mostrar més detalls a aquells que si la coneguen perquè arribe a tots”, anuncia Antonio Andrés. L'exposició podrà visitar-se fins al 3 d'octubre.

A continuació, el mateix dia a les 21.30 hores, s'inaugurarà una escultura commemorativa en la rotonda del carrer Major en direcció a l'avinguda de Miguel Hernández, creada per l'escultor Alexi Alemany i que, sota el títol de “Llum de foc”, s'inspira en l'efecte dels creat pels coets durant la Baixà. “Reflecteix la unió de poble i festa, és a dir, mesclar diferents conceptes i fer una unió de tots aqueixos elements que simbolitzen la festa”, ha declarat Alexi Alemany.

El 28 de juliol a les 20.30 hores, el Teatre Auditori Municipal d'Aldaia (TAMA) acollirà la presentació de l'opuscle de les festes, coordinat per Vicent Boscà, que anirà acompanyada de l'estrena de la peça musical “La Baixà, marxa del foc”, del compositor aldaier Hugo Chinesta, fet en honor d'aquesta processó tradicional d'Aldaia. Una nova peça del compositor que s'uneix a la trilogia que ja va escriure dedicada al Santíssim Crist dels Necessitats: “Sis d'agost” (2003), “Confrare” (2011) i “Dels necessitats” (2015). L'obra musical que s'estrenarà enguany inclou en la partitura un instrument principal: la pólvora, que té un especial protagonisme en la Baixà de Crist d'Aldaia amb l'acompanyament que fan els coets durant tot el recorregut de la imatge.

L'acte del 28 de juliol també incorporarà projeccions audiovisuals amb imatges de la Baixà d'Aldaia i l'espot publicitari creat per al centenari. Els diferents actes previs seran el moment en què els aldaiers podran arreplegar els mocadors i samarretes dissenyats per a commemorar els 100 anys de Baixà. Els actes del centenari conclouran el dia en què tradicionalment té lloc la festa, la nit 5 d'agost.

La Baixà del Crist

La Baixà de Crist és la tradicional processó de trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitats, pels Portadors de Crist, des de la Parròquia de Salvador i la Saletta fins a la Parròquia de l'Anunciació. Els Clavaris de Crist precedeixen la imatge, mentre que un grup de músics i una banda tanquen la comitiva.

Els orígens de les festes de Crist d'Aldaia, amb un caràcter popular i ple de fervor, es fan patents en alguns dels programes de festes que s'han pogut recuperar del primer terç del segle XX. Des de l'any 1940 fins a l'actualitat es conserven pràcticament tots i plasmen la història recent d'una festa molt arrelada en la població.

Encara que la celebració és molt més antiga, va anar en 1921 quan es va establir la data fixa del dia 5 d'agost a les 9 de la nit per a dur a terme el trasllat de la imatge. L'itinerari actual es va fixar el 1968 amb la creació de la Parròquia de Salvador, punt de partida de la processó.

Els coets constitueixen una part molt important de la festivitat, actualment disparats pel Corretraca, amb els Clavaris de Crist i persones particulars, precedint la processó. L'acte de la Baixà ha sigut sempre obert a la participació dels aldaiers i aldaieres, que han format col·lectius relacionats amb la festa i que actualment són entitats que col·laboren activament, com la Penya la Baixà de Crist (1985), dedicada a fer programació cultural amb l'objectiu de recuperar la tradició, o Corretraca (2004), una associació que manté i reforça les festivitats més destacades de la localitat relacionades amb la pólvora.

Pujar