Castellano

Aldaia i les muralles de València

Aldaia i les muralles de València
  • Del 16 de setembre de 2020 al 10 de gener de 2021 al MUPA

El MUPA acull l’exposició “Aldaia i les muralles de València”, que romandrà oberta del 16 de setembre de 2020 al 10 de gener de 2020. La ciutat de València conserva encara vestigis de les antigues fortificacions defensives entre les quals destaquen les muralles àrab i cristiana, construïdes durant els segles XI i XIV, respectivament. El tramvia va tindre una importància vital per a la indústria palmitera d’Aldaia. Els palmiters aldaiers solien agafar el tramvia per a portar amb sacs i fardells les faenes encomanades pels fabricants de València.

L’autor i comissari de l’exposició és el professor i arqueòleg aldaier José Ferrandis Montesinos. L’exposició està dissenyada en diversos panells  explicatius que mostren l’evolució del recinte emmurallat de València i la seua contextualització en la història econòmica, urbana i socio-política de la ciutat.

Aldaia, les Torres de Quart i el tramvia 21

Els portals de les Torres de Quart i de Serrans de València són les restes més visibles que es conserven de l’antiga muralla cristiana de la ciutat, construïda a mitjans del segle XIV i enderrocada a finals del segle XIX. Els diferents usos de les torres a través del temps ajuden a entendre la història de la ciutat i dels pobles del seu voltant.

A més de la funció de portal, les torres foren polvorí, càrcer i duana, i fins i tot es continuaren usant com a entrada a València pels transports contemporanis, com el tramvia. Els habitants dels pobles del sud-oest de València, entre ells Aldaia, van tindre una vinculació especial amb les Torres de Quart a través de la línia 21 del tramvia que va comunicar Torrent amb Valencia entre els anys 1895 i 1963.

El tramvia va tindre una importància vital per a la indústria palmitera d’Aldaia

La línia 21 del tramvia va ser inaugurada el 25 de abril de 1895, amb un recorregut en via de 9.167 metres des de les  Torres de Quart fins a Torrent. Circulava pel carrer de Quart de València fins a l'Escorxador, la Presó Model, el Camí de Mislata, la carretera de Torrent-Xirivella fins a Alaquàs i finalment Torrent, on els vehicles donaven la volta a la plaça del Bisbe Benlloch i emprenien el viatge de retorn. El veïnat d’Aldaia que feia ús del tramvia per a desplaçar-se a València l’agafava en les parades d’Alaquàs, tot i que també arribà existir el transport d’autobús.

Per als palmiters d’Aldaia el tramvia era imprescindible ja que en nombroses ocasions anaven carregats de varillatges amb sacs de fins a 50 quilos perquè en l’autobús de l’època no els deixaven pujar amb fardells de mercaderies.

En els seus inicis el tramvia 21 es va moure per tracció animal, amb dos cavalls. Va ser explotat en diverses etapes per les companyies Sociedad Plá Hermanos, Sociedad General de Tranvías i la Societé Lyonaise. La línea va ser electrificada l'any 1900 i així es va mantindre fins al seu tancament (el 12 de juny de 1963) i la seua substitució per un servei d’autobusos, dins d’un procés generalitzat de desmantellament de les línies dels tramvies interurbans de València. 

Pujar